Győr+
2011.08.22. 11:26

Kemény Dénes irányítja a világválogatottat

Kemény Dénes irányítja a férfi vízilabdázók világválogatottját, amely Franciaország legjobbjaival küzd meg szeptember 10-én Marseille-ben.

Az olimpiai bajnoki címvédő magyar válogatott szövetségi kapitánya azon a gálamérkőzésen dirigálja a nemzetközi sztáralakulatot a partról, amelyet a fennállásának 90. évfordulóját ünneplő CN Marseille otthonában rendeznek, méghozzá új szabályokkal – adta hírül hétfőn a www.vlv.hu, a nemzeti csapat hivatalos honlapja.

“Megtisztelő a marseille-i szervezők felkérése, ez egy újabb “természetes”, “lobbimentes” elismerése a munkámnak. Nyilvánvaló, hogy a játékosoknak is óriási megtiszteltetés egy ilyen meghívás és akik ott lesznek, valóban a vízilabdavilág krémjéhez tartoznak – nyilatkozta Kemény, aki a szabálymódosításokról is beszélt: – A legfontosabb talán az, hogy kisebb, 25 méter hosszú lesz a pálya. Kisebb a labda is, de a kapu mérete nem változik. A jelenlegi hat helyett csak öt mezőnyjátékos lenne egy időben vízben csapatonként. A kiállítások nem 20 másodpercesek lesznek, hanem csak annyi büntetés sújtja majd az érintett játékost, hogy ki kell úsznia a “ketrecbe” és máris jöhet vissza. Még nem végleges, de elképzelhető, hogy semmilyen hagyományos “fault” nem lesz, vagyis a játék folyamatossága érdekében csak kirívóan durva szabálysértés esetén fújna a bíró, s ez esetben következne az imént említett rövid kiállítás. Nem cél a sportág gyökeres megváltoztatása, de jó lenne, ha a vízilabda látványos elemei jobban érvényesülnének, ezek mostanában jócskán a fizikai, az úszás- és a taktikai elemek mögé szorulnak. A felsorolt módosításokkal nem csak azt lehetne elérni, hogy a néző ne fogadjon értetlenül bírói ítéleteket, hanem egyúttal a játékvezetők beavatkozási, befolyásolási lehetősége is csökkenne.”

Az esemény ötletgazdája és szervezője, a kilenc éve Franciaországban élő és pólózó Tromler Miklós a vele készült interjúban elmondta, hogy elsődleges célja a vízilabda franciaországi népszerűsítése, de reméli, olyan rendezvényt sikerül összehozni, amelyet nemzetközi szinten is figyelemre méltónak találnak.

A világválogatottba két magyar kapott meghívást: a pekingi olimpiai bajnok Varga testvérpár, Dániel és Dénes.

(MTI)