Hirdetés
Győr+
2016.03.04. 13:40

Kávészünet lesz a Rómer Házban

A költészet napján alakult meg a Kávészünet zenekar, nem véletlen, hiszen leginkább megzenésített verseket adnak elő. A Slam Turné keretében március 5-én szombaton, a Rómer Házban lépnek színpadra.

Hirdetés

Tíz éve kezdődött a közös zenélés, akkor még csak hobbi szinten, amely azóta komolyra fordult. Popovics György és Németh Ferenc egy kollégiumi szobának köszönheti a Kávészünetet.  Ültek a szobában és versesköteteket olvasgattak. Hirtelen zenélni kezdtek és a dallamokba szinte észrevétlenül kapcsolódtak a versek. Akkor már tudták: valami végérvényesen megváltozott, szükségük van a zenére, a költészetre.

A két fiatalnak egy idő után az volt a célja, hogy minél szélesebb rétegben megmutassák: valami olyat találtak ki, amely mindenkihez eljuthat, elérhető és szerethető. Más és más zenei stílust kedvelnek, ez pedig csak hozzásegítette őket ahhoz, hogy egyre különlegesebb hangzással lássák el a rímeket és megemutassák: a kultúra közvetítése és a szórakozás igenis megfér egymás mellett.

Hirdetés

Az első fogadtatások kedvezőek voltak, így a fiúk egyre lelkesebben dolgoztak és egyre több helyen mutatták meg mit zenésítetek meg: a Csonka verset vagy éppen a Mamát, amelyek jó választásnak bizonyultak.

Versenyeken és tehetségkutatókon is elindult a Kévészünet ahol már saját dalokkal is felléptek. Egyre népszerűbbek lettek és a nevüket is egyre inkább megjegyezte a közönség. Megszokták és megszerették, hogy a Kávészünet különleges hangulatot ad az ismert és kevésbé ismert verseknek. Többnyire akusztikus gitár-ének kombinációval léptek fel, amely kifejezetten ideális volt az iskolai ünnepségek, kisebb kávézók világának. Ám egyre ismertebbek lettek így igény mutatkozott a nagyzenekaros megszólalásra is, a kihívásnak pedig nem lehetett ellenállni.

 

Öt évvel ezelőtt a Magyar Versmondók Egyesülete szervezésében sorra kerülő Kaleidoszkóp Versfesztiválon megkapták a „Kultúra Fiatal Nagykövetei” címet és sokan azóta is csak így emlegetik őket.

Lehet őket szeretni vagy nem, szabad vitatkozni, hogy a versekhez hozzá kell-e nyúlni ilyen formán, de egy biztos: a közönség szereti a Kávészünetet és szívesen hallgatják a fiúkat. Fiatalok, jóképűek és nem tartják „égőnek”, hogy szeretik az irodalmat, a verseket. Modern formában közvetítik a kultúrát az egyre inkább furcsábbá váló világban.

A Kávészünet és a Slam Poetry következő találkozása holnap este 9 órakor lesz a Rómer Házban. Meghívott vendégként színpadra lép majd Busa Pista az Irie Maffiából, és előzenekarként ott lesz a Megidon is. Részt vesznek még a programon a Slam Poetry Győr slammerei is: Bárány Bence,Völcsey Kristóf, Galló Bence és Laboda Róbert is.

Havassy Anna Katalin
videó: youtube.com

likeold
a fb oldalunkat