
A sokak által nem kedvelt karalábé nyers fogyasztása kiemelkedően magas B- és C-vitamin tartalma és immunerősítő hatása miatt ajánlatos.
Az alternatív gyógyászat hívei méregtelenítő hatásúnak tartják. Rengeteg rostot tartalmaz, aminek köszönhetően felgyorsítja az anyagcserét. Jó hír ez azoknak, akik emésztési gondokkal küzdenek, esetleg fogyókúráznak. Sokféleképpen elkészíthető, kiváló levesnek, főzeléknek, és az egészséges életmódot követőknek is kedvencévé válthatnak a töltött változatai is. Nagy Eszter creative chef gyorsan, néhány hozzávalóból készített egészséges, tavaszi ételeket az alacsony kalóriatartalmú, zsír- és koleszterinmentes karalábéból.
Karalábéfőzelék véreshurka-ropogóssal
Hozzávalók:
300 g vöröshagyma
1200 g karalábé
80 g vaj
100 g tejföl
só
bors
petrezselyem
2 szál nyers véres hurka
liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz
A karalábét meghámozzuk, kockákra vágjuk. A hagymát lepirítjuk és a karalábé harmadával együtt, kevés vízzel felöntve puhára főzzük. Amikor megpuhult, a vajjal, sóval, borssal összeturmixoljuk és a maradék kockázott karalábét is belefőzzük. A petrezselymet és a tejfölt a végén tegyük csak bele. A hurkát kifejtjük a bélből. Kézzel apró gombócokat formázunk belőle és a panírozás után olajban ropogósra kisütjük. Bármilyen főzelékhez kínálhatjuk feltétként.
Töltött karalábé húsmentesen
Hozzávalók:
4 db nagy karalábé
2 db tojás
15 dkg reszelt sajt
metélőhagyma
só
A karalábét megpucoljuk, sós vízben, egészben puhára főzzük. Amikor megfőtt, a belsejét kikaparjuk. Ezt villával összetörjük, majd a sajttal és a tojással elkeverve finoman visszatöltjük a megfőtt karalábéba. 160 fokos sütőben addig sütjük, amíg a belseje meg nem szilárdul. Metélőhagymával megszórva forrón tálaljuk.
#CreativeChef