Hirdetés
Cselgáncs EB

Karakas Hedvig Európa-bajnok lett

Fotó: honvedelem.hu
MTI/honvedelem.hu
2020.11.19. 20:11

A fegyelemről és a sikeres taktikáról is beszélt Karakas Hedvig, miután aranyérmet nyert 57 kilogrammban a prágai cselgáncs Európa-bajnokság csütörtöki nyitónapján.

Hirdetés

  “Hosszú meccs volt a döntő, de nem éreztem fáradtságot, inkább az volt fárasztó, hogy végig fókuszálni kellett” – mondta boldogan az MTI-nek.

“Nem igazán zavart, hogy már hétszer kikaptam Monteirótól, aki nagyszerű dzsúdós, mert edzőmmel, Toncs Péterrel alaposan átbeszéltük a teendőket ellene. Tudtam, hogy nem szabad rárohannom, és azt is, hogy fantasztikus erőállapotban vagyok, így nyugodtan mehettem bele a hosszabbításba is. Az intések nem fogtak meg, előtte is voltak már olyan meccseim itt, amikor két figyelmeztetésnél tartottam.”

Hirdetés

A BHSE 30 éves versenyzője kifejtette, tisztában volt azzal, hogy az egymás elleni mérleg nem neki kedvez.

“Pontosan ezért nagyon szerettem volna már legyőzni a portugált, mert úgy voltam vele, hogy mikor, ha nem most” – tette hozzá.

Edzője, Toncs Péter a végigizgult napot ecsetelte:

“Háromkor lett vége a selejtezőknek, Hédi pedig hatkor jött a döntőben, szerintem ez idő alatt kilométereket gyalogoltam a csarnokban. Ami a portugált illeti, teljesen lekottáztuk előre a meccset, tudtuk, hogy nagyon rutinos és gyors ellenfélről van szó. Én elsősorban azt kértem Héditől, hogy ne essen el.”

A női válogatott szövetségi kapitányaként is dolgozó tréner elmondta, az aranypontig tartó ráadásban tanítványa a megbeszéltek szerint taktikát váltott.

“Mivel az ellenfél számított rá, abban maradtunk, hogy Hédi nem támad derékra. A vége felé viszont Monteiro már kókadni látszott, akkor már alkalmazta ezt a fogást, és meg is lett az eredménye a harmadik intés formájában. Mindent betartott, amit megbeszéltünk, és még nyolc perc után is teljesen ott volt fejben” – tette hozzá Toncs Péter.– írja az MTI.

A világbajnoki és kétszeres Európa-bajnok bronzérmes, ifjúsági és junior világ és Európa-bajnok 2017 óta szerződéses őrmesteri rendfokozatban szolgál a Magyar Honvédség Sportszázadában.

A Budapesti Honvéd sportolójára a döntőben a portugál Telma Monteiro várt, akit eddigi nyolc találkozójukon csak egyszer tudott megverni. A 34 éves rivális a női dzsúdó egyik legnagyobb sztárja, olimpiai bronzérme mellett négyszeres világbajnoki második, Eb-ken pedig már 13 érmet – köztük öt aranyat – gyűjtött. Karakas a második Európa-bajnoki fináléjára készülhetett – az elsőn, még 2015-ben éppen Monteirótól kapott ki.

Az összecsapást a portugál kezdte aktívabban, majd Karakas is egyre jobban belelendült. Az első két perc intés nélkül telt el, egy perccel a vége előtt azonban megintették a magyar dzsúdóst. Pontot érő akciót egyikük sem tudott végigvinni, így jöhetett az aranypontig tartó hosszabbítás.

Karakas 45 másodperc után újabb intést kapott, egy percre rá pedig ellenfelét is megintették. Az egyre jobban fáradó Monteirót a 8. perc elején másodszor is figyelmeztették, majd egy perccel később harmadszor is megintették, így Karakas Hedvig nyerte a döntőt, megszerezve ezzel saját maga első, a magyar dzsúdósport 18. Európa-bajnoki aranyérmét. (Forrás és fotó: honvedelem.hu)

Kapcsolódó témák: #cselgáncs |
likeold
a fb oldalunkat