Győr+
2016.12.23. 17:06

Karácsony a konyhában

Nagy Eszter, az RTL Klub Konyhafőnök 2 című adásának harmadik helyezettje pompás karácsonyi recepteket mutat olvasóinknak, az elkészítésükben pedig gyermekei voltak segítségére. Bár már holnap szenteste, azért reméljük, sikerül hozzájárulnunk egy-egy ötlettel az ünnepi menü sikeréhez.

Gravlax – pácolt lazac

Állítólag ez a recept már a vikingek korából származik. Ugyanis, ezzel a módszerrel tartósították a frissen kifogott halakat, ami ma már világszerte népszerű eljárás és a skandinávok kedvenc étkévé vált. Akik a füstölt lazacot szeretik, nem csalódnak majd ebben a receptben.

 

 

500 g bőrös lazac

2 ek nagyszemű só

2 ek barna cukor

1 ek citrom/limelé

3 marék friss vágott kapor

Krém 1.

15 dkg reszelt ecetes torma

3 nagy ek cukormentes, felvert tejszínhab

3 ek majonéz

Krém 2.

4 ek egész magos mustár

1 ek aprított kapor

2 ek cukormentes tejszínhab

1 ek majonéz

A lazacot mentesítjük a szálkáktól, amihez egy szemöldökcsipesz tökéletes eszköz. A sót, cukrot, citromot és az aprított kaprot összekeverjük és vastagon a lazacra kenjük. Az egészet légmentesen folpackba csomagoljuk és minimum 24 órára, maximum 2 napra a hűtőbe tesszük. A hal levet ereszt, amit lemosunk a páccal együtt és papírtörlővel leszárítjuk. A tetejét ismét frissen vágott kaporral meghintjük és a halat a bőre nélkül felszeleteljük.

Elkészítjük a kétféle “krémet”: a tormát a majonézzel, tejszínhabbal majd az egész magos mustárt a kaporral, szintén tejszínhabbal és majonézzel kikeverjük. A két szószt pirítósra halmozva kínáljuk a lazac mellé.

 

Amerikai pulykasült, karamellizált bébizöldségekkel, habos krumplipürével

4 kg-os pulyka

0,5 l fehérbor

2 db sárgarépa

3 db vöröshagyma

2 db fehérrépa

1 fej fokhagyma

Pác

0,5 ek őrölt kurkuma

0,5 ek bors

0,5 fej zúzott fokhagyma

0,5 ek aprított rozmaring

0,5 ek kakukkfű

20 dkg vaj

Krumplipüré

1 kg burgonya

35 dkg vaj

Karamellizált zöldségeket

30 dkg bébirépa

20 dkg borsó

5-6 dkg vaj

só, bors

2 ek barnacukor

 

 

Négy liter vízben (literenként 8 dkg) sót feloldunk. A pulykát egy olyan fazékba tesszük, amiben ellepi a sós víz. Egy éjszakát állni hagyjuk, majd felhasználás előtt még egyszer lemossuk a húst.

A vajat összekeverjük a pác fűszereivel és a pulyka bőre alá kenjük. A répát, fehérrépát, vöröshagymát és a fokhagymát melléhelyezzük, valamint a fehérbort aláöntjük és 30 percig, 240 fokon sütjük, míg meg nem pirul. Fél óra elteltével visszavesszük a hőmérsékletet 130 fokra és kilónként számolva 40 percig sütjük. (pl. 5 kilós pulyka eseten 5×40 percig.) Mikor megsült, a pulykát kivesszük és az alatta levő zöldségeket a pecsenyelével együtt összeturmixoljuk. Ezt követően a burgonyát felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. Mikor megpuhult, áttörjük és hideg vajjal, habverő segítségével habosra keverjük. Amennyiben kicsit lágyabb pürét szeretnénk, adjunk hozzá kis főzővizet.

A zöldségeket serpenyőben a vajas-cukros keveréken karamellizáljuk, sózzuk, borsozzuk. A pulykát egyben tálaljuk, mellé tesszük a habos krumplipürét, a pecsenyelét, és a karamellizált roppanós zöldségeket.

 

Sacher torta

150 g puha vaj

7 tojássárgája

200 g étcsokoládé

1 csomag vaníliás cukor

125 g porcukor

7 tojásfehérje

egy csipet só

150 g liszt

vaj, liszt a forma kikenéséhez

200 g sárgabaracklekvár a töltelékhez

ízlés szerint rum

A mázhoz

• 200 g étcsokoládé

• 250 g cukor

• 160 ml víz

 

 

A vajat, porcukrot, vaníliáscukrot addig keverjük, míg krémes masszát nem kapunk. Fokozatosan hozzáadjuk a tojások sárgáját. Eközben felolvasztjuk a csokoládét és a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojásfehérjéket felverjük a csipet sóval, a már langyos olvadt csokoládét pedig hozzákeverjük, és az így kapott két masszát folyamatos keverés mellett összedolgozzuk. Kivajazott, kilisztezett formába töltjük és 60 percig sütjük, ha elkészült, kihűtjük. Kettévágjuk a tortaalapot, megkenjük a rumos baracklekvárral a közepét.

Máz: A cukrozott vizet felmelegítjük, egy tálba öntjük, kézmelegre hűtjük és hozzáadjuk a felkockázott étcsokoládét, majd fényesre keverjük. Azonnal ráöntjük a tortára és egy spatula segítségével rásimítjuk. Szobahőmérsékleten hagyjuk száradni és a továbbiakban sem tesszük hűtőbe.