Hirdetés
Győr+
2012.03.26. 17:13

Júniustól emelhetik a lakbéreket Győrben

Pénteken tárgyalja a városi közgyűlés az önkormányzati bérlakások díjának két ütemben történő emeléséről szóló előterjesztést.

Hirdetés

Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol Zrt. szóvivője az emelés indokaként portálunknak kifejtette:az érintett ingatlanok bérleti díja 2008. óta változatlan, s a kezelésükkel megbízott Győr-Szol Zrt. fenntartási költségei jelentősen meghaladják az ebből a tevékenységből származó bevételeket.

A bérleti díjak az emelést követően is kedvezőek maradnak a lakók számára, a többletbevételt pedig az ingatlanok karbantartására, állagmegőrzésre fordítják.

A lakbér mértéke 2008. óta nem változott, hangsúlyozta a szóvivő. Ennek pedig az az oka, hogy a mértékét a mindenkori öregségi nyugdíjminimumhoz igazítoptták. A nyugdíjminimum összege 2008. óta változatlanul 28 ezer 500 forint. Így aztán a lakbérek mértéke sem változott.

A bérbeadást végző Győr-Szol Zrt fenntartási költségeit a lakbérből származó bevételek nem fedezik, az egyenleg mintegy 300 millió forintos hiányt mutat. A működtetés feladatainak ellátását az teszi lehetővé, hogy a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérleti díjbevételeit is a lakásállomány fenntartási költségeinek finanszírozására használják fel.

– A rendelettervezet kétlépcsős díjemelést tartalmaz. Az idén június elsejétől 15, a második lépcsőben 2013. április 1-től további 10 százalékos bérleti díjemelést javasol a szakbizottság a közgyűlésnek – közölte Ozsvárt Tamás.

Ha ezt megszavazzák, akkor 2013 április 1-jét követően a lakbérek átlagosan 2-4 ezer forinttal emelkednek.

Természetesen a lakbérek emelkedésével arányosan nő a lakbértámogatás mértéke is, így a szociálisan rászoruló bérlők továbbra is támogatásban részesülnek.

– A lakások bérleti díja az emelést követően is kedvező marad a lakók számára – hangsúlyozta Ozsvárt Tamás, s példát is mondott. Egy lakótelepi, két szoba összkomfortos lakás jelenlegi bérleti díja havi mintegy 18 ezer forint, ez június 1-től 20 ezer 500 forintra emelkedik. Győr-Szigetben egy egyszobás, 51 négyzetméteres összkomfortos lakásért most kevesebb, mint 10 ezer forintot fizetnek, ennek bérlete az emelés után alig haladja meg a 11 ezer 100 forintot.

Egy kétszobás,85 négyzetméteres összkomfortos belvárosi lakás jelenlegi havi bérleti díja 49 ezer forint, ami június elsejétől 57 ezer forintra nő.

Az emelést követően várhatóan évi 150 millió forinttal emelkedik az önkormányzati lakások bérbeadásából származó díj, ám a ráfordítások ezzel együtt továbbra is meghaladják a bevételeket.

.

Hirdetés