Hirdetés

Június 19.: Nemzeti Emléknap

Győr+
2019.06.19. 12:03

1991 június 19-én az utolsó szovjet katona is elhagyta Magyarország területét. Ennek emlékére az Országgyűlés június 19-ét nemzeti emléknappá nyilvánította.

Hirdetés

A Parlament 2001. május 8-án fogadta el az ország szabadsága visszaszerzésének jelentőségéről és a Magyar Szabadság Napjáról szóló előterjesztést, amely június 19-ét nemzeti emléknappá, június utolsó szombatját pedig a Magyar Szabadság Napjává nyilvánította.

Hirdetés

Az Országgyűlés mai napján elnöklő Lezsák Sándor az ülés elején a magyar szabadság napjáról emlékezett meg. 2001-ben nyilvánította az Országgyűlés emléknappá június 19-ét, arra emlékezve, hogy 1991-ben ezen a napon hagyta el Magyarország területét az utolsó idegen megszálló katona.

Hangsúlyozta: a II. világháború befejezéséhez jelentős áldozatokat hozó szovjet hadsereg eleinte felszabadítóként, a további évtizedekben viszont a nagyhatalmak megállapodásán alapuló, megosztott Európa keleti felének megszállójaként volt jelen Magyarországon is.

A hazánkban állomásozó hadseregcsoport ideiglenes státusza belülről nézve öröknek tűnt, ennek ellenére a magyar nemzet bátor képviselői felléptek ittlétük ellen 1956-ban majd a 70-es 80-as évek ellenzéki mozgalmaiban is – tette hozzá.

Kiemelte: 1989-ben a “törtélelem kereke jó irányba fordult”, a kedvező nemzetközi események lehetővé tették teljes szabadságunk és jogállamiságunk kereteinek megteremtését.

forrás: MTI

fotó: wikipedia

likeold
a fb oldalunkat