Győr+
2011.11.16. 06:50

Jövő nyáron zárulhat le a kaposvári fegyőrper

Jövő nyáron zárulhat a kaposvári büntetés-végrehajtási alkalmazottak pere, amelyet a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság katonai tanácsa folytat le - közölte az MTI érdeklődésére a bíróság sajtótitkára.

Hirdetés

Boros Katalin közlése szerint a két szeptemberi győri, majd a négy kaposvári tárgyalási napot újabbak követhetik. A vádirat szerint tíz embernek lehet köze ahhoz, hogy 2009. januárban egy fogvatartott meghalt a kaposvári büntetés-végrehajtási intézetben.

A szeptember közepén, a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság katonai tanácsa előtt megkezdődött per első tárgyalásán elhangzott: a vád szerint a német-magyar kettős állampolgárságú férfit lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettének gyanúja miatt vették őrizetbe, majd a Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe vitték, ahol sérüléseket láttak rajta, illetve zavartságot tapasztaltak nála.

A férfit egy kétszemélyes cellában helyezték el, ahol az éjszaka folyamán többször őrjöngött, feltehetőleg magas vércukorszintje, alkohol-elvonási tünetei, illetve esetlegesen korábbi sérüléseiből adódóan zavart állapota miatt. Másnap az egyik vádlott a szolgálati kutyát ráuszította a fogvatartottra, aki ennek következtében elesett, a szájkosár pedig többször megütötte. Két másik, jelen lévő vádlott ezt nem akadályozta meg, később pedig egyikük – látván, hogy a zavart állapotban lévő őrizetes felemelt székkel várja a belépését – megütötte a férfit.

Másnap az elsőrendű vádlott a földre lökte a férfit, majd a felállni akaró fogvatartott mellkasára állt az egyik lábával, többször rákiabált, hogy álljon fel, ha tud, miközben ököllel többször nagy erővel az állán, illetve a fején megütötte. Ennek következtében az őrizetes kómába esett, és a haladéktalanul végrehajtott koponyaműtét dacára két héttel később meghalt.

(MTI)