Győr+
2011.07.25. 08:40

Jótékonykodó győri elítéltek: „Nem vagyunk mi rossz emberek!”

Győri elítéltek festették ki az ikrényi általános iskolát. A raboknak nem ez volt az első jótékonysági munkája: az elmúlt években kezük munkája nyomán megszépült Győrben a Bisinger úti óvoda, a Gézengúz Alapítvány rehabilitációs otthona, de a fogvatartottak rendszeresen részt vesznek a Xántus János Állatkert karbantartási feladatainál is.

A rendhagyó felújítási munkákra a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet két éve elindított, „Megbántam, jóvátenném” elnevezésű programja keretében kerül sor. 2009 óta több mint 70 fogvatartott csatlakozott önkéntesen az akcióhoz. A kezdeményezés célja a szabadságvesztésüket töltő rabok fokozatos visszailleszkedése, a társadalom érdekében vállalt önzetlen segítségnyújtás.

Őrök figyelték, hogyan festik az ikrényi iskola folyosóját az elítéltek. Hatan jelentkeztek a kétnapos jóvátételi programra, mindannyian úgy érezték, tartozásuk van a társadalom felé.

„Mi ugyan lehet, hogy elkövettünk egy hibát az életben, de a bűnünket szeretnénk azzal is jóvátenni, hogy dolgozunk a közösségért, és meg akarjuk mutatni, hogy nem vagyunk azért mi rossz emberek” – mondta a 48 éves Zoltán.

Kézre állt a pemzli Péternek is, aki egy éve tölti a győri börtönben szabadságvesztését. Azt mondja, nagyon vágyott már arra, hogy kijöjjön a szabadba, és hasznos munkát végezzen.

„Egész nap benn vagyunk a börtönben, ezért jó, ha kijöhetünk onnan, és kinti munkát látunk. A külső környezet, a fák, a bokrok, nagyszerű érzés, hogy nem csak a négy falat bámulja az ember” – így a 22 éves Péter.

Egyre nagyobb az igény a rabok jótékonysági tevékenységére, amit a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet azért szervez meg, hogy a fogvatartottak más hozzáállással szemléljék a világot, mint korábban, amikor olyat tettek, amiért elítélték őket.

„A résztvevő raboknak át kell menni egy rostán. Mert ugyan az ikrényi iskolában zárt helyen vagyunk, de mondjuk más közcélú munka esetén, például a Püspökerdőnél, vagy ahol nyílt terep van, nekünk is mérlegelni kell, hogy olyan fogva tartott vegyen részt, aki nem rejt akkora biztonsági kockázatot esetleg, ami az intézetnek, és a városnak az életére, vagy a lakosságra nézve veszélyt jelentene” – tudtuk meg Szalay Lászlótól, a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet hadnagyától.

Hallva a győri börtön kezdeményezéséről, az ikrényi polgármester kereste meg az intézetet, segítenének-e a fogvatartottak az iskola kifestésében. Arra ugyanis a Győr melletti önkormányzatnak nem volna pénze, hogy szakemberekkel végeztesse el a felújítási munkálatokat.

„Évek óta probléma az iskola kimeszeltetése. Ha a komplett intézményt szakemberekre bíznánk, akkor az akár félmillió forint is lenne. Az elmúlt években meg tudtuk oldani a tantermek helyreállítását, közösségi munkába jöttek a szülők, festettek, még én is szoktam segíteni, viszont a folyosóra, a tornaszobára sosem maradt elég erő” – mondta Németh Tamás ikrényi polgármester.

A győri elítéltek – akik körében egyébként minden alkalommal túljelentkezés van a közjó érdekében vállalt munkára – többször segédkeztek már a beteg gyerekek rehabilitációját ellátó intézmény, és a városi állatkert karbantartási munkáinál is.

Bakács László