Hirdetés
Győr+
2016.04.15. 15:11

José Cura világhírű tenor vezényli az Otellót Győrben

Hatalmas kihívást jelent az Otellót vezényelni - mondta el a pénteki győri sajtótájékoztatón José Cura világhírű operaénekes és karmester, aki április 23-án dirigálja Giuseppe Verdi mesterművének koncertszerű előadását a Győri Filharmonikus Zenekarral, nemzetközi és magyar sztárok előadásában a győri Audi Arénában.

Hirdetés

A Győri Filharmonikus Zenekar művészeti vezetője, Berkes Kálmán emlékeztetett arra, hogy tavaly nagyszerű volt együtt dolgozni José Curával, szoros partnerség, barátság alakult ki köztük. „Hasonlóan a tavalyi koncerthez, most is biztosított a minőség, mindenki jól fog látni és hallani, bárhol is foglaljon helyet a győri Audi Arénában” – fogalmazott Berkes Kálmán. Erre a koncertre a zenekar meghívta a győri és a vidéki bérleteseit is.

Mint ismeretes a világhírű énekes-karmester először Győrött tavaly május 3-án lépett fel, akkor Rost Andreával és a Győri Filharmonikusokkal adott közös koncertet szintén az Arénában.

Hirdetés

A szuper válogatottra most egy hét próbaidőszak vár. Ezzel kapcsolatban José Cura karmester elmondta: „Az egyhetes próbafolyamat leginkább a hegymászáshoz hasonlít, a csúcsot akarjuk elérni a nemzetközi és magyar szólistákkal, a kórussal, a zenekarral és a közönséggel egyaránt. Bízom a közös sikerünkben!”

Az április 23-i koncerttel kapcsolatban az világsztár úgy fogalmazott, nem kisebb feladatra vállalkoznak most, mint a klasszikus zenét több ezer emberhez eljuttatni, de ebben segít a közös, professzionális munka és a csodás szövet: Shakespeare-nek és Verdinek köszönhetően. A Győrplusz kérdésére, miszerint aktualizálható-e az Otello, illetve hogyan és miképp szól a mához a velencei mór története, José Cura így válaszolt: „A mestermű hihetetlenül aktuális! Hiszen a rasszizmus, az idegengyűlölet, a menekültkérdés a legégetőbb problémánk most Európában. De a műben szereplő kulcsfogalmak, mint az árulás, a kihasználás, a kegyetlenség és a durva bánásmód is. Otello tehát segít ráébreszteni arra, hogy valójában semmi nem változott az elmúlt fél évezredben. És nem csupán a vallással kapcsolatosan, amely kimeríthetetlen vitatéma, hanem például a nemek közti erőszak ügyében is, hiszen Otello fizikailag bántalmazza feleségét, majd megöli. Spanyolországban az újságokban minden nap megjelenik egy cikk a családon belüli erőszakról. Otello a máról szól, a ma emberének“ – tette hozzá a világsztár.

A pénteki sajtótájékoztatón az 53 éves operaénekes felidézte, hogy csaknem 20 évig énekelte Otellót, amely az egyik legismertebb szerepe. Három évvel ezelőtt saját rendezésében is láthatta az operaművet a Buenos Aires-i közönség. A remekművel kapcsolatban elmondta, húsz éve tart már a szerelem közte és az opera közt, minden egyes alkalommal egyre többet és többet fedez föl a kulcsmondanivalóban rejlő apró részletekből. „Ezt nevezik igaz szerelemnek, véget nem érő történetnek!” – fogalmazott a karmester.

José Cura az április 23-i előadásnak nem csupán karmestere, hanem rendezője, valamint a színpadi látványkép megalkotója is. A címadó főhős, Otello szerepében a finn tenor, Christian Juslin énekel, aki most másodjára bújik a velencei mór szerepébe. Nagy izgalommal tekint erre a szerepre – mondta el a pénteki sajtótájékoztatón, hiszen az Otellóban minden benne van, amit az emberi érzelmekről tudni kell. Desdemonát a francia szoprán Gabrielle Philiponet most először alakítja, a próbák után szívesen veti bele magát a győri forgatagba, már most lenyűgözte a város. Jago figuráját a fiatal olasz bariton, Pierro Terranova formálja meg, aki mind elmondta számára ez a szerep felér egy pszichoterápiával, hiszen nem könnyű megérteni, elfogadni Jago rosszindulatát, kegyetlenségét. A további szerepekben ismert magyar énekesek Kálnay Zsófia, Boncsér Gergely és Bakonyi Marcell tűnnek fel majd az Aréna színpadán április 23-án. A Nemzeti Énekkar karigazgatója Somos János Csaba. A kórus munkáját a budapesti próba közben többször méltatta José Cura karmester, kiemelve, hogy bizonyos lágyabb hangszínek éneklésekor szimfonikus együttes énekkarjaként jelentős előnyben vannak a hivatásos operakórusokhoz képest.

A José Curával készített exkluzív interjúnkat meghallgathatják a Győr+Rádió e heti Divertimento című műsorában.

Szöveg: Farkas Mónika
Fotó: Marcali Gábor

likeold
a fb oldalunkat