Győr+
2011.09.14. 14:59

Jönnek az intelligens buszok

Elkezdődtek a győri autóbusz-utastájékoztató rendszer fejlesztési munkálatai Országosan egyedülálló utastájékoztatási rendszer épül ki a győri autóbusz-közlekedésben. A járatok és megállók modern eszközökkel történő felszerelését már elkezdték a kivitelező Synergon Rendszerintegrátor Kft. és a Systrans Rendszerintegrátor Kft. munkatársai.

Elkezdődtek a győri közösségi közlekedéssel kapcsolatos projekt kivitelezési munkálatai. Az első ütemben a buszmegállókba tervezett információs oszlopok és jegykiadó automaták működéséhez szükséges kábelfektetés zajlik. Az érintett megállóhelyeken az utóbbi napokban és az elkövetkező héten emiatt építési munkálatok zajlanak, ezért kérjük az utazóközönség és a lakók szíves megértését és türelmét.

Megálló Tervezett kezdés

Zechmeister utca, Klastrom szálló 2011.09.05

Aradi vértanúk útja, Megyeháza 2011.09.07

Zechmeister utca, Klastrom szálló (Rába-part) 2011.09.13

Győrszentiván, Váci Mihály iskola 2011.09.13

Malom liget 2011.09.14

Jereváni út, posta 2011.09.15

Budai út, Árkád üzletház 2011.09.17

Az információs oszlopokon tájékozódhatnak a várakozók arról, mikor érkezik a következő járat. Az esetleges késésről, az útvonalmódosításáról azonnal hírt adnak a kijelzők. A vakok és gyengén látók gombnyomással kérhetik az aktuális információkat.

A járművek fedélzetén a következő megállóról, átszállási lehetőségről hallhatnak és olvashatnak az utasok. Az informatikai rendszer kiépítésével az utazóközönség interneten és mobiltelefonon is azonnal tájékozódhat a járatokat érintő változásokról.

A járatokat egy forgalomirányító központ vezényli és felügyeli majd. A járművekben GPS alapon működő fedélzeti számítógép lesz, így a központ mindig tudni fogja, merre halad a busz. A kereszteződésbe érkező járatok a jelzőlámpáknál szükség esetén zöld jelzést kapnak.

A szakemberek 115 helyi járatú autóbuszba szerelik be a technikai eszközöket, 20 kiemelt buszmegállóba helyeznek ki információs táblákat, s 24 darab éjjel-nappal működő jegy- és bértletkiadó automatát telepítenek.

A „Győr Megyei Jogú Város közösségi autóbusz- közlekedésének átalakítása” című projekt teljes költségvetése 563 millió forint. A győri önkormányzat és a Kisalföld Volán Zrt. alkotta konzorcium 56 millió forint saját erőt biztosít az NYDOP-3-2-1/B támogatási konstrukcióban 507 millió forint támogatással megvalósuló fejlesztéshez.