Győr+
2014.05.10. 07:49

Jól haladnak a győri nagyberuházások

Körképünkben a három legnagyobb győri beruházás – a Dunakapu tér, a multifunkcionális csarnok és a városi versenyuszoda – építésének jelenlegi állását mutatjuk be.

„A munkálatokról rendszeresen a helyszínen is tájékozódom, és úgy látom, hogy jól állnak a fejlesztések, mindhárom építkezés látványos szakaszába érkezett” – fogalmazott lapunk kérdésére Borkai Zsolt polgármester, majd hozzátette: „Ezek a beruházások hosszú távra mutatnak pozitív irányt a város életében, hiszen az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválhoz kapcsolódó létesítményfejlesztések és a szintén állami támogatással megvalósuló multifunkcionális csarnok – amellett hogy megerősítik a város versenysportbeli szerepét, a szabadidősport terén is bővítik a lehetőségeket. A Dunakapu tér megépültével a korábbi leromlott állapotú terület válik a város igazi központi terévé, amely a Lüktető Belváros sétálóutcákat és belvárosi épületeket megújító fejlesztéseivel a városmag rehabilitációjához járul hozzá nagymértékben.”

 

Dunakapu tér

 

Emlékezetes pillanat volt, amikor a Dunakapu tér alapkövét az idén februárban a mélygarázs mínusz harmadik szintjén tették le. A résfalak elkészülte után a mínusz egyes szint épült meg először, ez alól kitermelve a földet, érték el a mínusz hármas szintet. Ma már a mínusz kettes szint is kész, és jelenleg a garázs zárófödémjének zsaluzása, vasszerelése zajlik, a betonozása pedig június folyamán fejeződik be – közölte Fűke Péter az önkormányzat Településfejlesztési Főosztályának vezetője. A Bástya és a Teleki utca sarkán épülő garázslehajtó szerkezetépítése is folyamatban van, a tér nyugati felén pedig már a burkolást megelőző alépítményi munkák zajlanak. A földfeltöltések mellett a végleges közműtelepítések is elkészülnek hamarosan.

 

 

 

A Dunakapu tér 6-os számú épület szerkezetépítése után, várhatóan júniusban kezdődhet a tér végleges burkolatának kialakítása, először a nyugati oldalon. Érdekesség, hogy a napokban kerül a helyére a Pálffy – Schwarzenberg szobor, amely a Kossuth híd belvárosi hídfőjének nyugati oldalán, a zöldterület közepén készült új talapzaton áll majd.

 

Multifunkcionális csarnok

 

A Magvassy Sportcsarnok szomszédságában épülő, több mint ötezer férőhelyes létesítmény építése az ütemtervnek megfelelően halad. Az eddig elkezdett munkafolyamatok közül befejeződött az alapozási munkákon túlmenően a pinceszint kialakítása, az előre gyártott szerkezetek beépítése, és folyik a monolit vasbeton szerkezetek kivitelezése. – számolt be lapunknak Simon Csaba, a Győr Projekt Kft. ügyvezetője. „A hét folyamán elkezdődött az acél tartószerkezet beemelése is, amely várhatóan május végéig elkészül és június végére az új csarnok befedése is megtörténik.” Az új létesítmény összeköttetésben lesz a régi csarnokkal, így mindezekkel párhuzamosan folynak a Magvassyhoz kapcsolódó bontási, átalakítási munkák is, amely kiegészül az öltözőépület alapozási, szerkezeti munkáinak kivitelezésével. A helyszínen jól látható, hogy mára már kialakult az új Aréna kontúrja, lelátó része és maga a küzdőtér is, vagyis a létesítmény hamarosan elnyeri végleges formáját, szerkezeti kialakítását.

 

 

Városi versenyuszoda

 

Az ötvenméteres versenymedencét is magában foglaló vizes sportok jövőbeli központja szintén előrehaladott állapotban van, és már most impozáns látványt nyújt. Az új városi uszodánál jelenleg az acél rácsos tartószerkezet építése folyik, amelyre folyamatosan kerülnek fel a trapézlemez elemei is, megkezdve a tetőszerkezet kialakítását – mutatta be az építkezés folyamatát Simon Csaba. Két héten belül befejeződik a monolit vasbeton szerkezetek építése, ezzel alakul ki összességében az uszoda alaprajza, kontúrja a pinceszinttel, a versenymedencével, kis medencével, és az emeleti lelátórésszel. A munka állására jellemző, hogy már most folynak a villanyszerelési, uszodatechnológiai és gépészeti munkálatok, illetve a pinceszinti helyiségek kialakítása is. Az új létesítmény révén a győri úszósport lehetőségei jelentősen megnőnek, városunk a jövőben a sport kiemelkedő tehetségműhelyévé válhat. Ennek a folyamatnak és egyben az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak az arca Jakabos Zsuzsanna úszóolimpikon, aki a győri úszópalánták igazi példaképe lehet.

 

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter