Győr+
2011.07.13. 10:26

Jogerősen javítóintézeti nevelésre ítélték a macskát meggyújtó fiatalokat

Jogerősen javítóintézeti nevelésre ítélte a győri városi bíróság szerdán azt a három fiatalkorú fiút, aki tavaly burgenlandi és soproni boltokból lopott, valamint halálra kínzott egy kismacskát.

Az állatot meggyújtó, majd eltaposó fiú két év, két társa közül az, aki előzőleg gázspray-vel lefújta a macskát, egy év hat hónap elzárást kapott; mindkét esetben társtettesként elkövetett állatkínzást állapított meg a bíróság. Az ítélet szerint a két fiatalkorú bűnsegédje volt az a fiú, aki mintegy két méter távolságból szemlélte az eseményeket, de nem tett semmit annak megakadályozására, ezért ő egy év nyolc hónapos büntetést kapott.

A kilenc fiatal – köztük egy nagykorú – ellen folyó eljárás vádirata szerint a soproni nevelőintézetben “összerázódott” társaság tagjai jellemzően a burgenlandi Bécsújhelyen (Wiener Neustadt) és Nagymartonban (Mattersburg), illetve Sopronban követtek el napi rendszerességgel bolti lopásokat; belépés előtt megbeszélték, mit akarnak zsákmányolni.

A tavaly januárban kezdődött kéthetes, majd ősszel folytatódó lopássorozat idején vittek el ruhaneműt, parfümöt, szalámit, csokoládét, de egyszer robogót, több alkalommal pedig kerékpárt is loptak; ezzel forintban számítva többmilliós kárt okoztak.

A szakértői vélemény szerint az állatkínzás valamennyi résztvevője tisztában volt azzal, mit tesznek, és fel tudta mérni tette súlyát.

Az ítéletet mind a kilenc vádlott, illetve a fiatalkorúak jelen lévő törvényes képviselője tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett. A vádlottak legtöbbje eddig is előzetes letartóztatásban vagy más büntetését töltve ült rács mögött.

(MTI)