Győr+
2011.07.13. 10:26

Jogerősen javítóintézeti nevelésre ítélték a macskát meggyújtó fiatalokat

Jogerősen javítóintézeti nevelésre ítélte a győri városi bíróság szerdán azt a három fiatalkorú fiút, aki tavaly burgenlandi és soproni boltokból lopott, valamint halálra kínzott egy kismacskát.

Hirdetés

Az állatot meggyújtó, majd eltaposó fiú két év, két társa közül az, aki előzőleg gázspray-vel lefújta a macskát, egy év hat hónap elzárást kapott; mindkét esetben társtettesként elkövetett állatkínzást állapított meg a bíróság. Az ítélet szerint a két fiatalkorú bűnsegédje volt az a fiú, aki mintegy két méter távolságból szemlélte az eseményeket, de nem tett semmit annak megakadályozására, ezért ő egy év nyolc hónapos büntetést kapott.

A kilenc fiatal – köztük egy nagykorú – ellen folyó eljárás vádirata szerint a soproni nevelőintézetben “összerázódott” társaság tagjai jellemzően a burgenlandi Bécsújhelyen (Wiener Neustadt) és Nagymartonban (Mattersburg), illetve Sopronban követtek el napi rendszerességgel bolti lopásokat; belépés előtt megbeszélték, mit akarnak zsákmányolni.

A tavaly januárban kezdődött kéthetes, majd ősszel folytatódó lopássorozat idején vittek el ruhaneműt, parfümöt, szalámit, csokoládét, de egyszer robogót, több alkalommal pedig kerékpárt is loptak; ezzel forintban számítva többmilliós kárt okoztak.

A szakértői vélemény szerint az állatkínzás valamennyi résztvevője tisztában volt azzal, mit tesznek, és fel tudta mérni tette súlyát.

Az ítéletet mind a kilenc vádlott, illetve a fiatalkorúak jelen lévő törvényes képviselője tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett. A vádlottak legtöbbje eddig is előzetes letartóztatásban vagy más büntetését töltve ült rács mögött.

(MTI)