Győr+
2011.10.03. 15:35

Jó tempóban halad az „intelligens busz” projekt megvalósítása

Bár kevésbé látványos, mégis jó tempóban halad a győri közösségi közlekedést átalakító projekt megvalósítása, amelynek keretein belül városunkban is korszerű utastájékoztató rendszer épül ki a helyi autóbusz-közlekedésben.

Győrben 40 százalék alá csökkent a tömegközlekedést használók aránya. A városban úgy döntöttek tenni kell a további csökkenés ellen. Mintegy 563 millió forintból korszerű utastájékoztató rendszert építenek ki, valamint jegykiadó automatákat telepítenek. A fejlesztésnek köszönhetően kiszámíthatóbb, kényelmesebb lesz a tömegközlekedés, ami a város reményei szerint utasokat csábít majd a buszokra- mondta Simon Róbert Balázs alpolgármester.

Pócza Mihály, a Kisalföld Volán Zrt. vezérigazgatója a beruházás részleteiről beszélt. Kifejtette: az informatikai háttérfejlesztés az egyik legfontosabb része a több mint félmilliárd forint értékű projektnek. A rendszer 21. századi működését lehetővé tevő megoldások bár nem látványosak, kiépítésük annál több időt vesz igénybe.

Az elmúlt időszakban elkészült a jegykiadó automaták rendszerterve, illetve az utastájékoztatáshoz kapcsolódó informatikai háttérfejlesztések.

A legnagyobb volumenű munka a buszok hangosítása, illetve a kijelző berendezések felszerelése is 90 százalékban befejeződött. A zöld út kérést biztosító informatikai háttér és járműfelkészítés munkálatai is a végső stádiumban vannak. Itt is megvalósult az adatbázis kialakítása, a szoftvertelepítés, az infrastruktúra testreszabása és tesztelése.

Összességében 108 autóbusz előkábelezése történt meg, ebből 44-et már be is élesítettek. A lakosság már észrevehette, hogy üzemen kívüli kijelző vagy hangosító berendezések jelentek meg egyes forgalomban lévő járatokon.

A buszmegállókban továbbra is zajlik az információs oszlopok és jegykiadó automaták működéséhez szükséges kábelfektetés.

A tervek szerint október 31-re minden munka befejeződik. A rendszerrel Győr olyan nyugat-európai nagyvárosokhoz csatlakozik, mint London, Párizs vagy Graz.