Győr+
2011.10.12. 09:46

Jó játék a Hajmeresztő

Jöjjenek, játszanak velünk! – invitálja a nézőket Görög László, a Győri Nemzeti Színház legújabb darabjának rendezője. A Hajmeresztő című krimikomédiát szombaton mutatják be a teátrum Kisfaludy-termében. Játékra hívja az olvasót a Győrplusz.hu is: belépőt nyerhet, aki helyesen válaszol a kérdéseinkre.

Játék lesz ez a javából, hiszen maguk a nézők is részesei lesznek az előadásnak, kérdésekkel segíthetik a nyomozást. Görög László keveset árul el előre, azt mondja, helyben, élőben kell megismerkedni a darabbal. A kíváncsi, érdeklődő nézők egy nagyon jó játék részesei lehetnek, a rendező ígérete szerint nem átlagos színházi este vár a közönségre.

A történet a Hajmeresztő fodrászszalonban játszódik, a nézők a szalon vendégei. A bonyodalom, ahogy illik, egy gyilkosság hírével kezdődik, a fodrászat feletti lakásban holtan találják Isabel Czerny művésznőt. Ki ölte meg? Talán a tulajdonos, Tony Whitcomb (Járai Máté)? A fodrászlány, Barbara DeMarco (Mihályi Orsolya)? Netán a régiségkereskedő Edward Lawrence (Ungvári István)? Esetleg Mrs. Shubert (Agócs Judit), a szenátorné?

Két álcázott nyomozó, Rupnik Károly és Pingiczer Csaba faggatja a vendégeket, mint lehetséges gyanúsítottakat. A nézők itt kapcsolódhatnak be a cselekménybe, hiszen ők is tanúi voltak mindannak, ami a fodrászszalonban történt. Kérdezhetnek a színészektől, élőszóban vagy írásban, ahogy tetszik. Az interaktív játék kíváncsi és érdeklődő közönséget feltételez, de az is jól szórakozhat, aki csak szemlélni kívánja az előadást anélkül, hogy maga is nyomozna.

Az előadás előélete 1963-ban kezdődött, a német Paul Pörtner ekkor írt Scherenschnitt címmel egy fodrászszalonban játszódó pszichodrámát annak illusztrálására, egy bűntény kapcsán mire és hogyan emlékeznek vissza az emberek. A darabot később Bruce Jordan és Marilyn Abrams írta át és alkalmazta színpadra, a Shear Medness című bűnügyi komédiát 1978-ban mutatták be. Az Egyesült Államokban minden eddigi színházi sikert megdöntött, Bostonban 1980 óta van műsoron.

Az olló-őrületből született a magyar cím, a Hajmeresztők. A darab magyar ősbemutatójára húsz évvel ezelőtt került sor a fővárosi Radnóti Színházban, ahol Görög László a szalon tulajdonosát alakította. A krimikomédia azóta több vidéki és fővárosi teátrumban aratott sikert.

Görög László eddig még nem játszott és nem rendezett a győri színházban. Azt meséli, először diákként, osztálykiránduláson járt városunkban, majd egy nyári fesztiválon Higgins professzorként mutatkozhatott be a My Fair Ladyben, a Győri Filharmonikus Zenekarral közös produkcióban. A feszített tempójú próbák és a fővárosi Thália színházban futó Ölelj át című darab miatt a régóta tervezett alapos városnézés ezúttal is elmaradt. A szombati premier utánra.

Földvári Gabriella

Belépőt nyerhet a darabra, aki helyesen válaszol a feltett kérdéseinkre. Részletek: ITT.