Győr+
2011.07.06. 15:38

Jelentős megtakarítást érhetnek el az intézmények

Elkezdődött a Móra Ferenc Általános és Középiskola, valamint a Szivárvány Óvoda és a Kodály Zoltán úti Bölcsőde komplex energetikai felújítása, amelynek keretein belül kicserélik a nyílászárókat, megtörténik a fűtéskorszerűsítés, a homlokzati hőszigetelés, valamint a födém víz- és hőszigetelése is.

A KEOP program keretein belül a Móra Iskola 247,2 millió forint összértékű felújításához 158,8 millió, míg az óvoda és a bölcsőde 72 milliós energetikai rekonstrukciójához 51,7 millió forintot nyert a fenntartó önkormányzat.

A Polgármesteri Hivatal Városépítési Osztályának beruházási csoportvezetője elmondta, a három intézményt kiszolgáló hőközpontban olyan irányú átalakítások történnek, amelynek köszönhetően önállóan lehet majd mérni és szabályozni az energiafogyasztást az intézményekben, szétválasztva őket egymástól. A felújítás keretein belül kicserélik a radiátorokat, és több önállóan szabályozható fűtési kört alakítanak ki az épületekben. Így lehetővé válik, hogy csak azokat a részeket fűtsék, amelyeket éppen használnak. Gyertyás János felhívta a figyelmet arra is, hogy az üzemeltetés az új, modern rendszernek köszönhetően a kézi vezérlés helyett számítógéppel történik majd, így az interneten keresztül is lehet ellenőrizni annak helyes működését. Az energiatudatos működtetést a közintézményekben ritkán használt háromrétegű, 0,8 watt/nm hőátbocsájtási tényezőjű nyílászárók beépítésével fokozzák tovább.

Radnóti Ákos, a városrész önkormányzati képviselője elmondta, a Móra iskola így akár 10 millió forintot is megtakaríthat évente. Ritter Antal projektmenedzser hozzátette, ez 45 százalékos energiamegtakarítást jelent.