Hirdetés
Győr+
2018.03.05. 12:14

Jelentős enyhülésre számíthatunk a héten

A pinnyédi meteorológiai állomás a tizedik hétre enyhülést prognosztizál.

Hirdetés

A télnek még maradt annyi ereje, hogy megrázza magát, de márciusban ennél többre nem futja. Az alábbi ábrasorozaton szembetűnő az elkövetkező hét időjárásában megnyilvánuló átalakulás. A hideget Európába exportáló anticiklon szerdára eltűnik a színről, visszahúzódik Belső-Ázsiába.

Hirdetés

 

Nyugat-Szibéria és az atlanti-térség felett is az alacsony légnyomás lesz az úr. Kicsit „kinagyítva”, ugyanez a helyzet lesz a Kárpát-medence ekkor a Brit-szigetek feletti ciklon DNy-i szektorában, ún. „előoldali” helyzetben lesz.

 

 

A Kisalföldön a hétfő-keddi mediterrán hatásra hulló vegyes csapadék zónájának távozásával a szél délnyugatira fordul. Az égbolt továbbra is gyakran lesz felhős, de jelentős mennyiségű csapadék ezután nem várható, a reggeli fagyok megszűnnek, a hőmérséklet emelkedni fog. A hétvége felé az Atlanti-óceán „mélyebb” régióiból feltörő melegebb levegő újabb, izmosabb ciklonokat generál, melyekben továbbra is „előoldali” helyzetben leszünk. Egy ilyen 975 hPa központi nyomású fog a Bretagne-félsziget „orra előtt” „elhúzni” (3. ábra). A helyzet kísértetiesen emlékeztetni fog a december 11-i kisalföldi pusztító szélviharra, azzal a különbséggel, hogy a „magasabb” központi nyomás miatt károkozó széllökések a Kisalföldön nem várhatók.

Mindenesetre a hétvégén meg fog erősödni a DNy-i szél, csapadék nem lesz, s bár +15°C-ot „döngető” meleget élvezhetnénk, az erős szél nem fog optimális körülményeket biztosítani a szabadidős programokhoz. Igazából a szelek szárnyán repülve az influenzavírusok járnak majd jól.

 

Jób atya, amatőr meteorológus

 

 

 

 

 

likeold
a fb oldalunkat