Győr+
2012.11.11. 20:29

Jégkorong olimpiai selejtező – Magyar vereség és holland továbbjutás

A magyar jégkorong-válogatott büntetőkkel 7-6-ra kikapott vasárnap az esélytelenebb holland csapattól, így a vendégek jutottak tovább a 2014-es szocsi olimpia selejtezősorozatának budapesti tornájáról.

 

Ezzel eldőlt, hogy a magyarok nem lehetnek ott az ötkarikás játékokon.

 

Eredmény, 3. forduló:

 

Hollandia-Magyarország 7-6 (3-1, 1-3, 2-2, 0-0, 1-0), büntetőkkel

 

gól: Postma (12.), van den Heuvel (16.), K. Bruijsten (20.), Joly (24.), De Jong (49.), van Oorschot (59.), illetve Hári (9.), Sikorcin (22.), Mihály (32.), Vas M. (37.), Vas J. (55.), Ladányi (56.)

 

büntetős gólok: Hagemeijer és Kars

 

Korábban mindkét csapat simán legyőzte a litván és a horvát együttest, így ez a találkozó döntött a továbbjutásról.

 

Hazai szempontból jól kezdődött a meccs, emberelőnyben Hári saját kipattanóját váltotta gólra. Egy ellentámadásból egyenlítettek a hollandok, később pedig van den Heuvel a levegőben szálló korongba ért bele, ezzel máris vezetett együttese. Az első szünet előtt 44.5 másodperccel jött az újabb vendégtalálat: a Bálizs védése után lecsorgó pakkot Kevin Bruijsten vágta a hálóba. A magyarok mezőnyfölénye 13-8-as kapura lövési arányban mutatkozott meg, de a gólokat a vendégek lőtték.

 

A második harmad elején Sikorcin létszámfölényben Hári kipattanóját értékesítette, de aztán újabb holland találat következett: Bálizs védését követően Joly nem hibázott.

 

A 6500 fős nézősereg egy emberként buzdította a hátrányban lévő csapatot, és Mihály szép cselek után betalált, pedig még szabálytalankodtak is ellene. És ezzel még nem volt vége: Vas Márton a hátsó palánkról visszavágódó korongot lőtte be.

 

A záró felvonás holland kapuvassal és emberelőnnyel indult, majd a magyarok játszhattak létszámfölényben. Tizenegy perccel a vége előtt De Jong távoli lövése utat talált a hazai kapuba, és a magyarok megint rohanhattak az eredmény után. Bartalist kiküldték, de Bálizs védésével tartotta a lelket a többiekben.

 

A folytatásban aztán húsz másodperc alatt fordított a magyar válogatott. Előbb Hári szép szólója után szolgálta ki Vas Jánost, majd Ladányi az egyik vendégvédő lába között lőtte el a pakkot, és így 6-5 lett az állás.

 

Sikorcin kiállítását még túlélte a magyar csapat, ám van Oorsschot egy távoli lövéssel 1:30 perccel a vége előtt egyenlített. Újabb hazai emberelőny maradt a hajrára, sőt, a hosszabbításra is. Újabb találat már nem esett, így jöhettek a büntetők, ebben pedig a hollandok voltak a jobbak.

 

Korábban:

Litvánia-Horvátország 3-1 (2-1, 0-0, 1-0)

A végeredmény: 1. Hollandia 8 pont, 2. Magyarország 7, 3. Litvánia 3, 4. Horvátország 0

 

A torna díjazottjai:

legjobb kapus: Bálizs Bence

legjobb hátvéd: Jordy van Oorschot (holland)

legjobb csatár: Hári János

a torna legértékesebb játékosa: Marco Postma (holland)

 

(MTI)