Hirdetés
Győr+
2012.02.26. 21:21

Jártunk az Oscar színpadán (FRISSÍTVE A DÍJAZOTTAKKAL)

Magyar idő szerint hajnali 2.30-kor kezdődik a 84. Oscar gála a Los Angeles-i Kodak filmszínházban. Négy magyar újságíró – köztük hárman győriek -az Audi jóvoltából meglátogathatta a híres épületet. Igaz, nem a díjkiosztó idején.

Hirdetés

A Los Angeles-i Autószalonon vendégeskedett az a négy magyar újságíró, akiket meghívtak egy, a Kodak filmszínház színpadán rendezett exkluzív fogadásra. Az álomgyár világfővárosában valóban minden a filmről szól. Ezrek jönnek ide szerencsét próbálni. A turistáknak pedig utakat szerveznek az élelmes idegenvezetők a fimcsillagok otthonaihoz, melyeket persze megközelíteni nemigen lehet, jól védik ezeket a villákat a lesifotósoktól.

Hirdetés

A csillagok utcáján talpunk alatt hever a művészvilág, jó minőségű reklámpólokat kínálnak jó áron az üzletekben, na és Oscar-szobrot minden méretben és minden anyagból.

Múmia a föld alatt

A Kodak színpadán megrendezett fogadás előtt az Universal filmstúdiót jártuk végig, bekukkantottunk a kulisszák mögé. Egy hatalmas csarnokban csak az egészségügyi sorozatokat forgatják, helyszínelők, kórboncnokok, karakteres – pokróc modorú vagy aranyszívű – doktorok a főszereplői, aztán sárga esőköpenyt húznak ránk, gumicsónakba ültenek bennünket, fölhúznak egy hatalmas vízes csúszda tetejére, onnan siklunk alá szédítő sebességgel. Közben a Jurassic park szörnyei ijesztegetnek bennünket.

Utána a Múmia forgatási helyszínére kalauzolnak, leülünk egy előadásra várva, de hirtelen ránk csapódnak a biztonsági karok, s az egész nézőtér elindul velünk a töksötétbe, a föld alá. Hullámvasúton vagyunk, robogunk a bizonytalanságba, a sikoltozó nőket, az eltorzult arcokat infrakamerákkal észrevételnül fotózzák, a később képeket pár dollárért hazavihetjük.

Hatalmas, fényes fal áll előttünk, az utolsó percekben persze lefékezünk, megkönnyebbült sóhaj, kiszállni azonban nem lehet, a szerelvény sebességbe kapcsol, s hihetetlenül gyorsan elindul visszafelé.

Ehhez képest szinte idegnyugtató a buszunkat földönteni akaró gorilla, a katasztrófafilmek füstölgő repülőroncsai, vagy a Pszicho-thiller fogadója.

Keanu Reeves az asztalszomszéd

Hollywood álomváros persze, de rengeteg színész gondolja, hogy neki maga lesz a beteljesülés. S itt valóban nemigen van lehetetlen – igaz, a véletlen csoda sem gtyakori -, a tehetséggel párosuló szerencse az égbe röpítheti a csillagjelölteket.

A stúdió után a sztárok vendéglőjébe szól a meghívás, fél évvel korábban foglaltak nekünk helyet. A szomszéd asztalnál a Mátrix főszereplője, Keanu Reeves ebédel. Kísérőnk tapintatosan odasúgják nekünk, ne szólítsunk meg senkit, itt nem illik, autogramot kérni sem szokás, hiszen aki ide jön, az jószerível mind világhírű.

Bennünket leszámítva.

A Kodak filmszínház, ahol a legrangosabb díjakat átadják, Los-Angeles-i méretekben egyáltalán nem hívalkodó. A színpada igazából díjátadásra alkalmas, az ember átgondolja, kik is jártak már itt, ezeken a deszkákon: .Ingrid Bergmann, Jack Nicholson, Marlon Brando, Jane Fonda, Tom Hanks, Jodie Foster, Dustin Hoffman, és még nagyon sokan mások.

Különleges pezsgőt kínálnak azok, akik ma hajnalban a győpzteseknek nyújtják a tálcát.

Az idei házigazda Billy Crystal lesz. A szervezők abban bíznak, hogy a színész van annyira rutinos – eddig összesen nyolcszor vezette gálát – és humoros, hogy nem kap olyan rettenetes kritikákat, mint tavaly a fiatalítás jegyében felkért Anne Hathaway, James Franco kettős.

gyorplusz.hu

Fotó: Koloszár Tamás

Az idei szobortulajdonosok: Meryl Streep harmadszor, nagyot szólt A némafilmes

A némafilmesé lett a legjobb film, rendezés, a férfi főszereplő (Jean Dujardin) díja, Scorsese Hugója öt technikait kapott a 84. Oscar-gálán.

Meryl Streep, A Vaslady címszereplője kapta a legjobb színésznő és Jean Dujardin, A némafilmes című alkotás francia sztárja nyerte el a legjobb színész díját a 84. Oscar-díjátadó gálán Los Angelesben helyi idő szerint vasárnap este.

A némafilmes a legjobb film

A némafilmes című francia fekete-fehér némafilm alkotói aratták a legnagyobb diadalt a 84. Oscar-díjátadó ceremónián: a produkció összesen öt Oscart-nyert, többek között a legjobb film, a legjobb rendezés és a legjobb színész díját is megkapta. A némafilmes című alkotás 83 éve az első némafilm, amely a legjobb film kategóriában elnyerte az Amerikai Filmakadémia díját. (1929-ben a Wings című némafilm győzött.) A helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben megrendezett Oscar-gála fináléjában a film alkotói és színészei, köztük Jean Dujardin, A némafilmes sztárja, az első francia, aki átvehette a legjobb színész Oscar-szobrát, együtt ünnepeltek a ceremónia színpadán. A húszas-harmincas évek Hollywoodjában, a némafilm korszak végén játszódó történetet Michel Hazanavicius rendezte, aki a legjobb rendező Oscarjával a kezében feleségének, a mellékszereplőként Oscarra jelölt Bérénice Bejónak mint filmje ihletőjének köszönte meg a díját.

Michel Hazanavicius a legjobb rendező

Michel Hazanavicius francia rendezőnek, A némafilmes alkotójának ítélte oda az Amerikai Filmakadémia a legjobb rendezőnek járó díjat a 84. Oscar-díjkiosztó gálán helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben.

Iráni alkotás nyerte az idegen nyelvű film díját

A Nader és Simin – Egy elválás története nyerte a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját helyi idő szerint vasárnap este a Los Angelesben megrendezett 84. Oscar-gálán. Aszgar Farhadi filmje egy házaspár válásának történetén keresztül érinti a hagyományok, az igazságszolgáltatás és a férfi-nő kapcsolat témáját a modern Iránban. A Nader és Simin az első iráni Oscar-díjas alkotás. A film korábban a Golden Globe-díjat és számos rangos filmfesztivál, köztük a Berlinale díját is elnyerte.

Octavia Spencer és Christopher Plummer a legjobb mellékszereplő

Octavia Spencer A segítségben nyújtott alakításáért a legjobb női mellékszereplő, a Kezdők című filmben játszó Christopher Plummer pedig a legjobb férfi mellékszereplő Oscar-díját kapta a 84. Oscar-díjkiosztó ceremónián. A 82 esztendős Christopher Plummer az Oscarok történetében a legidősebb színész, aki elnyerte az Amerikai Filmakadémia díját. Korábban egyszer jelölték Hollywood legrangosabb elismerésére. A kanadai színész Mike Mills rendezésében készült Kezdők című produkcióban olyan férfit alakít, aki idős korára vállalja fel meleg identitását. A helyi idő szerint vasárnap este megrendezett díjátadó közönsége állva köszöntötte Octavia Spencert, aki a hatvanas években játszódó A segítség című polgárjogi drámával nyerte el a Filmakadémia díját. A 39 esztendős színésznőt a szerepért korábban a Brit Filmakadémia is díjával jutalmazta, valamint a Golden Globe-díjat is elnyerte.

Korábban


Az origo.hu összegyűjtötte a jelölteket, íme, néhány közülük:

Legjobb film

The Artist – A némafilmes (rendező: Michel Hazanavicius)

Éjfélkor Párizsban (rendező: Woody Allen)

Az élet fája ( rendező: Terrence Malick)

Hadak útján (rendező: Steven Spielberg)

A leleményes Hugo (rendező: Martin Scorsese)

Pénzcsináló (rendező: Bennett Miller)

A segítség ( rendező: Tate Taylor)

Utódok (rendező: Alexander Payne)

Rém hangosan és irtó közel ( rendező: Stephen Daldry)

Legjobb rendező

Woody Allen (Éjfélkor Párizsba

Michel Hazanavicius (The Artist – A némafilmes)

Terrence Malick Az élet fája)

Alexander Payne (Utódok)

Martin Scorsese (A leleményes Hugo)

Legjobb férfi főszereplő

Demián Bichir (A Better Life)

George Clooney (Utódok)

Jean Dujardin (The Artist – A némafilmes)

Gary Oldman (Suszter, szabó, baka, kém)

Brad Pitt (Pénzcsináló)

Legjobb női főszereplő

Glenn Close (Albert Nobbs)

Viola Davis (A segítség)

Rooney Mara (A tetovált lány)

Meryl Streep (A Vaslady)

Michelle Williams (Egy hét Marilynnel)

Legjobb férfi mellékszereplő

Kenneth Branagh (Egy hét Marilynnel)

Jonah Hill (Pénzcsináló)

Nick Nolte (Warrior)

Christopher Plummer (Kezdők)

Max von Sydow (Rém hangosan és irtó közel)

Legjobb női mellékszereplő

Berenice Bejo (The Artist – A némafilmes)

Jessica Chastain (A segítség)

Melissa McCarthy (Koszorúslányok)

Janet McTeer (Albert Nobbs)

Octavia Spencer (A segítség)

likeold
a fb oldalunkat