Győr+
2018.10.18. 18:35

Ízletes szőlőkből, illatos nedűk születtek

Hullanak a levelek, finoman megsárgul a táj, kellemesen simogatnak a Nap sugarai. Az ősz magában is csodálatos, különösen akkor ha mindezt az élményt egy pohár bort kortyolgatva élheti át az ember. Finom borok pedig idén is lesznek a Pannonhalmi Borvidéken, a szakemberek közül Babarczi Zsuzsannát kérdeztük az idei termésről, és arról, mennyire lesznek illatosak, savasak a 2018-as évjárat nedűi.

A Babarczi Szőlőbirtok és Pince kapujához érve kellemes látvány fogadja a látogatót. Rendezett, falusi környezet, ízléses épületekkel. Na persze Barniról sem szabad megfeledkeznünk, a barátságos bernipásztor kutyáról, aki egyfajta kabala figurája is lehetne a helyszínnek. A falakon belül persze komoly munka zajlik, ezt megerősíti az ajtón kilépő Babarczi Zsuzsanna is, aki most is telefonál, folyamatosan intézkedik, rengeteget utazik, hogy minél több helyszínen ismerjék meg a család által készített nedűket. A birtok és a pincészet alapítója, Babarczi László, Zsuzsanna édesapja vallja: „Nekem mindig legalább kétszáz évre vannak terveim.” Mottóját – Zsuzsannát látva – lánya is követi, hiszen nincs olyan nap, amely ne lenne zsúfolásig tele teendőkkel. Mégis szakított rám időt, hogy egy kicsit az elmúlt hónapok tapasztalatairól, a szakmáról és a Pannonhalmi Borvidékről beszélgessünk.

És ha már borvidék azonnal belecsapok a közepébe és azután érdeklődöm, vajon országos szinten mennyire elismertek térségünk pincészetei és borai. „Országosan jelen vagyunk és azok, akik ismerik az itt működő pincészeteket, nos, ők magas minőséggel párosítják a borvidéket. De sokat kell még dolgoznunk azon, hogy még szélesebb körben ismerjék meg térségünket és tovább emelkedjen a nívónk a magyar borpiacon” – fogalmaz a szőlőbirtok értékesítési és termelési vezetője. Hozzáteszi, úgy véli a borvidék nagyon jó adottságokkal rendelkezik, jó a területek fekvése, az itt készített boroknak pedig kiváló a savszerkezete, vagyis olyan kellemes savakkal rendelkeznek, melyek nem élesek. „A savak tartást és hosszabb eltarthatóságot adnak a boroknak, így fontos a meglétük, ám nem szabad tolakodniuk, és ez a borvidékre abszolút jellemző. Ráadásul a fehér, reduktív borok – melyeket mi magunk is készítünk – sokkal illatosabbak, gyümölcsösebbek, mint más borvidéken” – avat be a szakmai háttérbe Zsuzsanna.

 

Nőként is megállja a helyét a szakmában

 

Közben beérünk a főépületbe, ahol az oklevelekkel tarkított folyosó után tágas tér fogad, tele palackokkal, köztük a 2017-es évjárat nedűi, így például a Sauvignon blanc, Chardonnay, Rajnai rizling, Kékfrankos rosé vagy éppen a nagy kedvenc, a fehér gyöngyöző Buborczi. Hamarosan pedig felkerülnek a polcokra az újborok is, melytől sokat vár a szakember, hiszen a termelési időszak feltételei kedvezően alakultak az elmúlt hónapokban. „Az idei termés mind mennyiségben, mind minőségben nagyon jó volt. A fagykár szerencsére elkerült bennünket, ám a hideg hónapok után szinte átmenet nélkül belecsöppentünk a nyárba, így lerövidült a szőlő érési időszaka, jóval korábban elkezdtünk szüretelni az ültetvényeinken. Csak egy példa: soha nem szüreteltünk még augusztus 6-án irsai olivért, ezt általában augusztus 20-án, vagy az azt követő napokban szoktuk” – árulja el Babarczi Zsuzsanna, majd hozzáteszi, hogy bár az aromás borok kapcsán voltak félelmei a nagy nyári szárazság miatt, a nedűk mégis kitűnő fajtajegyeket produkáltak.

 

Zsuzsanna rendszeresen bemutatja pincészetük borait, szerte az országban

 

A győrújbaráti pincészetben egyébként 9 szőlő fajtából 11 bort készítettek, ezek között természetesen találkozhat a borkedvelő házasításokkal is. A munkáknak persze közel sincs vége, ezt jelzi az újabb telefoncsörgés, Zsuzsanna felveszi, szervez, pár perc múlva pedig indul Budapestre, hiszen ma éppen a fővárosban kóstolják majd a Babarczi borokat, népszerűsítve a borvidéket, mely a Sokoró dombság lankáin terül el Győrtől éppen csak néhány kilométerre.

 

P. Csapucha Adrienn
fotó: Havasi Melinda