Hirdetés
Győr+
2016.04.02. 15:45

Izgalmas törekvések a győri színjátszás holdudvarában

A győri színjátszás túlmutat a kőszínház falain, számos kisebb, jórészt fiatalokból álló társulat működik városunkban. Például a közelmúltban mutatta be Tom Sawyer kalandjait a Hold Színház, a Szabadhegyi Magyar–Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Középiskolában. A lassan nagykorú társaság rengeteg premieren van már túl, egyelőre azonban nincs igazi otthonuk.

Hirdetés

„Úgy éreztem, vannak még szabad vegyértékeim, ahogy sok más kollégámnak is, és szerettem volna teret adni a hagyományostól eltérő, szabadabb színjátszásnak” – emlékszik vissza Hegedűs Ildikó, a Hold Színház vezetője a társulat 2002-es megalakulására. Illetve klasszikus értelemben véve, nem is társulat, hiszen a Győri Nemzeti Színház rendezőasszisztense adott előadásokra, szerepekre hív színészeket, s viszonylag könnyű dolga lehet, hiszen a teátrumból is sokan igent mondanak neki. Szophoklész Antigonéja volt az első darab, a legutóbbi pedig Tom Sawyer kalandjai, amit bemutattak. „Egyre több gyerek nő fel ingerszegénységben, nem élnek meg igazi kalandokat, iskola után a virtuális térben játszanak. Elszomorító, nem tudom, mit mesélnek majd felnőttként a saját gyerekkorukról” – mutatott rá az előadás apropójára Ildikó, aki a regény színpadra alkalmazása során rengeteg csínytevésről, kalandról szóló emléket beleszőtt a saját gyerekkorából is, „hátha eszébe jut a gyerekeknek előadás után, milyen jó móka lenne például fára mászni”.

 

Hirdetés

A Tom Sawyer kalandjaiban is szerepel Hegedűs Ildikó

 

A Hold Színház főként az ifjúságnak játszik, általános iskolásoknak meséket, például Mátyás királyról szólókat, az idősebbeknek pedig elviszik akár Moliére-t, vagy Brechtet is, úgy tálalva, hogy megfogja őket. A következő bemutatók egyike Csokonai Vitéz Mihály életművéből lesz. A társulatvezető szeretné megmutatni, hogy a felvilágosodás nagy költője milyen izgalmas életet élt – próbált kibújni a szabályok alól, s nagyon izgága volt. Ez egyszemélyes előadásnak készül, ahogy a repertoáron lévő Nők-sorsok, balladák is az, Ildikó Arany János-, illetve népballadákból állított össze csokrot fiataloknak úgy, hogy a műsor szorosan kötődik a mához. A balladák világa túl rideg, száraz a gyerekek többségének, ezt próbálta áthidalni a különleges előadással.

A produkciókat ott mutatja be a társulat, ahová hívják őket, így játszottak már számos iskolában, könyvtárakban, a Lapos Tanszék vezetője, Szarvas Zoltán is biztosított helyet számukra, illetve többször hívták őket felvidéki és ausztriai településekre. Otthonuk azonban egyelőre nincs, ami azt jelenti, hogy gyakran a próbák is kihívást jelentenek. De megoldják már 14 éve, s a jövőben is meg fogják oldani, hiszen imádnak játszani, s azt látni, hogy a közönségnek maradandó élményt adtak.

 

A diákszínjátszásnak óriási a jelentősége Győrben, az Arrabona Diákszínpad közel ötven éve működik, de mellettük vannak más csoportok is. A Győri Nemzeti Színház Stúdiója több színészt is kinevelt, az elmúlt években pedig társulattá nőtte ki magát az Import Impró, illetve a RÉV Színházi és Nevelési Társulat, akikről lapunkban többször is olvashattak.

 

Szerző: Zoljánszky Alexandra

likeold
a fb oldalunkat