Hirdetés
Győr+
2012.06.10. 12:19

Itt a titok – így készülnek az Eb-re és az olimpiára a sportolók

Jégkabát és -170 fok; a hidegterápia, amellett hogy enyhíti a sportolók fájdalmát, az erőnlétüket is fokozza.

Hirdetés

Jégkabát és mínusz 170 fokos hidegszauna: a francia focisták mindent bevetnek az eb győzelemért. A hidegterápia, amellett hogy enyhíti a sportolók fájdalmát, még az erőnlétüket is fokozza – állítja a csapat orvosa. De nemcsak a francia futballcsapat edz jéggel, ugyanígy készül a londoni olimpiára a magyar kézilabda válogatott is.

Hagyományosan jégsprével hűtötték a sérült görög játékos lábát a tegnapi eb mérkőzésen. Egy másik csapat azonban ennél extrémebb módon használja a jeget az Európa Bajnokság alatt. A francia focisták jégtasakokkal bélelt kabáttal frissülnek majd fel a meccsek szüneteiben. Emellett egy nitrogénnel hűtött szaunával is készültek a megmérettetésre.

Hirdetés

Jéggel készül a magyar kézilabda-válogatott is a londoni olimpiára. A jeges fürdő mellett a franciákéhoz hasonló nitrogénes kabint is bevetnek a felkészülésnél. A kabinban akár -170 fok is lehet, a sportolóknak pedig 3 percet kell eltölteniük ebben a hidegben. Az extrém hideg “sokkot” okoz a szervezetben, ez pedig egy sérülésnél gátolja a gyulladás kialakulását. Így akár a felére is csökkenhet a gyógyulási idő, de a játékosok erőnlétén is javít a terápia. “Nagyon jó gyulladáscsökkentő, szövetregeneráló hatása van, frissíti a szervezetet, a fáradtságérzet csökken, a fáradt izmok ellazulnak, a fájdalomérzet csökken tőle, igazából egy endorfint szabadít fel, ami boldogságérzetet okoz a szervezetben” – nyilatkozta Fazekas Zsuzsa, fizikoterápiás asszisztens.

Az úgynevezett “krioterápiát” azonban nemcsak a sportgyógyászatban alkalmazzák. A rendkívüli hideg ugyanis segíthet a sérven, a különböző gerincproblémákon, és a műtétek utáni felépülést is gyorsítja.

hirado.hu

likeold
a fb oldalunkat