Hirdetés
Győr+
2013.06.10. 06:23

Ismét járható a Petőfi híd

Június 10-én, hétfőn délután fél kettő körül megnyitották a forgalmat a hídon

Hirdetés

18:00 – Kedden várhatóan hazatérhetnek a győrújfaluiak

 

Hirdetés

Kedden várhatóan visszatérhetnek otthonaikba a győrújfaluiak – értesült a védekezésben részt vevő forrásokból hétfőn az MTI.

 

Nagy Imre Attila (független), a település polgármestere az értesülést nem kívánta kommentálni, de annyit elmondott, Széles Sándor megyei kormánymegbízottal tartandó keddi sajtótájékoztatóján tehetnek egy “nem váratlan bejelentést”.

A védekezést egy hete irányító településvezető az MTI érdeklődésére elmondta: a tetőzés óta 121 centimétert csökkent a Mosoni-Duna vízszintje a falunál. Nagy Imre Attila korábban arról beszélt, hogy a csúcsmagassághoz képest 150-160 centit kell apadnia a vízszintnek ahhoz, hogy hazatérhessen a péntek este kitelepített falu mintegy másfél ezer lakója.

 

 

 

15:45 – BM: a közeledő vihar miatt minden civil szüntesse be a munkát a gátakon!

 

A közeledő vihar miatt a veszélyhelyzet-kezelési központ úgy döntött, valamennyi civil és önkéntes szüntesse be a munkát a gátakon. A hivatásos állománynak csak az a része maradhat, amelynek megfelelő védőfelszerelése van – tájékoztatta a belügyminiszter főtanácsadója hétfő délután az MTI-t.

 

Samu Attila közlése szerint a vihar elvonultával mindenki folytathatja a munkát. A döntés a védekezésben részt vevők biztonsága érdekében született – tette hozzá.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat ugyancsak hétfő délután azt közölte az MTI-vel, hogy a Duna teljes szakaszán riasztás van érvényben; az ország számos térségében első-, illetve másodfokú a riasztás a heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt.

Az esztergomi kistérségtől a déli határig narancssárga, vagyis másodfokú a riasztás.

A heves zivatarok miatt az éjfélig szóló figyelmeztető előrejelzés szerint Győr-Moson-Sopron és Vas megyében elsőfokú, az ország többi területén másodfokú a riasztás. Emellett a várható felhőszakadás miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Estig a zivatarokat jégeső, viharos, óránkénti 60-80 kilométeres szél és felhőszakadás kísérheti. Esetenként 30 milliméternél több eső is hullhat – írták. Olyan heves zivatarra is számítani lehet, amelyet 90 kilométer/órás szél és jégeső kísérhet.

Heves zivatarok a legkisebb eséllyel Győrtől nyugatra alakulhatnak ki, de teljesen kizárni ott sem lehet őket – tették hozzá.

 

 

 

 

14:04 – Konvojban szállítják a homokzsákokat az M1-es autópályán

 

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnál felszabaduló megtöltött homokzsákokat 22 teherautóból álló konvoj szállítja az M1-es autópályán – közölte a vízügyi igazgatóság hétfőn az MTI-vel.

 

A tájékoztatás szerint a homokzsákokat az Országos Műszaki Irányító Törzs utasítására szállítják a budapesti árvízi védekezés segítésére.

Hétfőn várhatók még további konvojok, ezért arra kérik a közlekedőket, hogy segítsék a gépkocsioszlopok haladását.

 

 

 

 

 

13:50 –

Mint ahogy arról korábban már beszámoltunk, a Vízügyi Igazgatóság reggel határozott a híd zárásának elbontásáról. A statikai szemle után a Győr-Szol Zrt. elvégezte a híd letakarítását, így valamivel 14:00 óra előtt elindulhatott a forgalom a Petőfi hídon.

 

 

 

A védekezési munkálatok miatt a városban több helyen lépett életbe forgalomkorlátozás, amiket fokozatosan, szakaszosan vonnak vissza, ahogy a zárás indokolatlanná válik.

 

 

 

12:58 – Tiszti főorvos: az ár levonulása után fontos a fertőtlenítés

 

Az árvíz levonulása után fontos az alapos takarítás és fertőtlenítés, amellyel elkerülhető egy járvány kialakulása – mondta el sajtótájékoztatóján Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos hétfőn Budapesten.

 

Hangsúlyozta: ahová most ér az ár, ott a legfontosabb a befogadóhelyek mennyisége és minősége, ezeket a Duna Budapest alatti szakaszain ellenőrzik. Az orvosi ellátásra, felügyeletre szoruló embereknek tudniuk kell, hogy hol kaphatnak ellátást – tette hozzá.

Paller Judit azt kérte, hogy aki esetleg járványveszélyt tapasztal, valamilyen hasmenéses, hányásos tüneteket észlel magán, azonnal forduljon parancsnokához, illetve orvoshoz, és ne menjen semmilyen közösségbe. Az árvízi területeken fertőzésveszély van, de eddig nem történt ilyen megbetegedés, így egyelőre nincs szükség megelőző védőoltásokra sem.

A megbízott tiszti főorvos fontosnak nevezte a megfelelő fertőtlenítést, és felhívta a figyelmet arra is, hogy az ár elvonulta után összegyűjtött hulladék veszélyes anyagnak minősül, így azt ennek megfelelően kell kezelni. Ezen tudnivalókról a tisztiorvosi hivatal és a védelmi szervek internetes oldalain útmutatót is közzétesznek.

Tarnai Richárd kormánymegbízott, a Pest megyei védelmi bizottság elnöke a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a megye déli területein is időben megépítették és megerősítették a védműveket.

Mint elmondta: hétfő délelőttig 4 millió homokzsákkal erősítették meg a gátakat a megyében. Az otthonukat elhagyni kényszerülők száma a vasárnapi 597-ről 817-re emelkedett. Ez nem kitelepítés, hiszen önként távoztak, három embert kellett rendőri erővel korábban Nagymarosról kitelepíteni – tette hozzá.

A fővárosi helyzetről Pesti Imre kormánymegbízott, a fővárosi védelmi bizottság elnöke elmondta, hogy ütemes apadásra számítanak, és szerdára várják, hogy 8 méter alá csökkenjen a vízszint.

Hozzátette: kisebb árvízi jelenségek vannak, de ezeket azonnal kezelni tudják, így jelenleg sehol sincs komoly gond. Pesti Imre hangsúlyozta: a közműrendszerek és a csatornák bírják a nyomást, ahol szükséges, ott a csatornák vizét közvetlenül a Dunába szivattyúzzák.

 

 

 

12:15 – Már nem magasítják a töltéseket a Szigetközben

 

Győrújfalun és az árvíz által érintett szigetközi településeken befejeződtek a töltésmagasítási munkálatok, a Duna és a Mosoni-Duna apad – közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság hétfőn.

 

Győrújfalu visszaköltöztetése a Mosoni-Duna vízállása szerint alakul, vagyis kizárólag akkor történik meg, ha a vízszint ezt biztonsággal lehetővé teszi. A visszaköltözésről időben tájékoztatják a lakosságot és a sajtót – írják a közleményben, megjegyezve: az árvízi védekezési munkálatok összességében eddig sikeresek voltak, hiszen minden érintett szakaszon sikerült meggátolni, hogy a folyó kilépjen medréből.

Közlésük szerint Koroncón a híd alatti uszadék eltávolítása jelenleg is tart, egy helyen bordás kitámasztással erősítik a gátat. Dunaszentpálon stabil a helyzet, a buzgárok figyelése és elhárítása folyamatos. Zsejkepusztán a földtöltés a magasításoknál néhány részen átázott, a vizet elvezetik, és a szivárgásokat megszüntetik. Néhány helyen az apadás miatt egy-egy homokzsáksort már vissza is szedtek.

A védelmi bizottság tájékoztatása szerint összesen 3838-an vesznek részt a védekezésben.

 

 

11:43 – Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság Tájékoztatója

 

A településeken végzett munkálatok rövid összefoglalása

 

Győrújfalun és az árvíz által érintett szigetközi településeken a töltés magasítási munkálatok befejeződtek. A Duna és a Mosoni-Duna apadásnak indult. A vízszint csökkenése és az ezekkel összefüggő munkálatok mind a tervek szerint alakulnak. A Duna és a Mosoni-Duna több szakaszán alacsonyabb árvízi védekezési fokozatok léptek érvénybe.

 

Győrújfalu visszaköltöztetése a Mosoni-Duna vízállása szerint alakul, vagyis kizárólag akkor történik meg, ha a vízszint ezt biztonsággal lehetővé teszi. A visszaköltözésről időben tájékoztatjuk a sajtót és a lakosságot.

 

Az árvízi védekezési munkálatok összességében eddig sikeresen zajlottak le, hiszen minden érintett szakaszon sikerült meggátolni a folyó mederből történő kilépését.

 

Koroncón a híd alatti uszadék eltávolítása jelenleg is zajlik, egy helyen bordás kitámasztás kialakítása történik. Dunaszentpálon stabil a helyzet, buzgárok figyelése és elhárítása folyamatos. Zsejkepusztán a földtöltés a magasításoknál néhány részen átázott, a víz elvezetése és a szivárgások megszüntetése folyamatos. Néhány helyen az apadás miatt magas a gát, 1-1 sor visszaszedése folyamatban. A mecséri bekötő útnál található egy ér, ahol áteresz került kialakításra. Itt a víz szivattyúzása történik. Az ér partja megcsúszott, a vízügy szakemberei elvégezték a megerősítést. Az árvízi védekezésben érintett települések mindegyikén (a fent említetteken túl Győr-Bácsán, Kisbajcson, Mecséren, Vámosszabadin, Gönyűn, Véneken, Nagybajcson, Ásványrárón, Dunaszegen, Győrladaméron, Győrzámolyon, Héderváron és Kunszigeten) az árvízi jelenségek figyelése céljából folyamatos járőrszolgálat működik.

 

 

 

 

Győr – Moson – Sopron megyei közúthálózaton bevezetett forgalomkorlátozások

 

Győrújfalu továbbra sem nyitott a közlekedés számára. Győrladamér, Győrzámoly, Dunaszeg, Dunaszentpál a 14. sz. főút felől a szigetközi úton (1401 .sz. út) megközelíthető, de kizárólag lakcímkártya felmutatásával, vagy az árvízi védekezésben résztvevőknek. A behajtást a 14. sz. főúti csomópontjánál a Rendőrség szabályozza.

Győrjújfalu belterületén megállási és várakozási tilalom van érvényben.

 

Kérjük, hogy az árvízi védekezéssel érintett településekre és a Szigetközbe csak azok menjenek, akiknek ott halaszthatatlan dolguk van, mert a jelenleg még fennálló árvízi védekezést az indokolatlan forgalom tovább nehezíti!

 

Ásványráró és a dunaszentpáli csomópont között a 1401-es szigetközi út vízátfolyások miatt lezárva. Kizárólag csak az árvízi védekezés miatti forgalmat engedi be a Rendőrség erre a szakaszra!

 

Ásványráró és a tőle É-ra található településeket Máriakálnok vagy Halászi felől, vagy Kimle felől lehet megközelíteni, de Kimle felől Hédervár csak Darnózselin át lehetséges, mert Novákpusztánál az út egy szakasza elöntés miatt le van zárva.

 

Mecsér kizárólag az 1. sz. főút felől közelíthető meg, de kérjük hogy kizárólag az menjen Mecsérre, akinek ott halaszthatatlan dolga van.

 

Az 1. sz. főút az M19-es csomópont és Kormárom között továbbra is le van zárva. A terelés ideje alatt az M1 –es autópálya és az M19-es autóút Győr és Komárom közötti érintett szakaszát díjmentesen lehet igénybe venni.

 

A Győrből Szlovákia felé tartóknak a Rajkai határátkelőt ajánljuk, a 14. sz. főúton a Vámosszabadi határátkelő továbbra sem használható.

 

A rábapatonai Rába-híd továbbra sem járható a Rába visszahúzódásáig, de a Bodonhelyi Rába hídra felvezető útszakasz félpályán már járható.

 

 

 

 

Meteorológiai előrejelzés

 

Az elmúlt 24 órában nem volt számottevő csapadéktevékenység. A Duna felső szakaszát nyugat felől hullámzó frontrendszer érte el, amely előtt és átvonulása során is többfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra. Az OVSZ és az OMSZ tegnapi tájékoztatása szerint az említett csapadékrendszerből holnap estig az ÉDUVIZIG-hez tartozó Duna-szakasz területén 10-15 mm körüli csapadék ígérkezik.

Az ÉDUVIZIG működési területén 14,5 km-en I. fokú, 46,5 km-en II. fokú, 62,3 km-en III. fokú, 96,9 km-en Rendkívüli a készültség van. 302 fő ÉDUVIZIG saját dolgozó, 679 fő az ország más vízügyi igazgatóságaitól, illetve 2855 fő külső erő fő vesz részt az árvízi védekezési munkákban. A védekező létszám az Igazgatóság területén mindösszesen 3838 fő.

 

Belvíz

 

A Duna menti, a Mosoni-Duna bal parti belvízvédelmi szakaszokon II. fokú a készültség, a Rábca menti belvízvédelmi szakaszon a korábban fennálló I. fokú védelmi készültség II. fokúra emelkedett, a Marcal menti belvízvédelmi szakaszon a Zsombékosi szivattyútelepre (Gönyű) II. fokú készültség lett elrendelve.

A tegnapi napon 7 db szivattyútelep üzemelt: Győrzámoly, Szava, Bácsa, Kisbodak I. és II, Pinnyéd, Zsombékos. Mobil szivattyúk működtek a Zsejkei szivattyúállásnál (3 db), a Hédervár-Vadaskerti csatornánál (2 db). Az elmúlt napon az elöntött terület nagysága 4049 hektár volt. A védekezésben 29 fő vízügyi igazgatósági dolgozó vett részt.

 

 

 

 

Egyéb fontos tudnivalók

 

 

A védekezés során megnövekedett teher- és személygépjármű forgalom, valamint az árvízi munkák végrehajtása miatt a töltéskoronán történő közlekedés TILOS!

 

A védőtöltéseken kizárólag az árvízvédekezésben résztvevők tartózkodhatnak!

 

Kérjük a lakosságot, hogy a gátak melletti utakat járművekkel ne használják, mert rongálja a töltés állékonyságát!

 

Kérjük a fentiek tudomásulvételét, és a lakosság szíves együttműködését!

 

 

 

 

10:26

 

Máthé-Tóth Péter a városi Útkezelő Szervezet szóvivője kérdésünkre elmondta, a Vízügyi Igazgatóság reggel határozott a híd zárásának elbontásáról. A homokzsákok és a kulisszazáró gerendák elbontása a délelőtt folyamán megtörténik. A statikai szemle megállapította, hogy a híd állapotában nem történt semmilyen változás, így a bontás és a takarítás után – várhatóan dél körül – megindulhat a forgalom a Petőfi hídon.

 

 

06:23

Nagy Imre Attila elmondta: a korábbinál kevesebb új buzgár keletkezett a gátnál.

 

Várhatóan másfél méteres vízszintcsökkenésre lesz szükség ahhoz, hogy a védelmi bizottság engedélyezze a lakók visszatérését a másfél ezer lakosú, pénteken este kitelepített településre – értesült az MTI a védekezésben résztvevőktől.

 

 

Vasárnap

 

Orbán: Kedden hazamehetnek a győrújfaluiak

 

A miniszterelnök hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette: a kitelepítettek valószínűleg kedden hazatérhetrnek.

Mikor mehetünk haza? – ez volt minden második kérdés azon a győrújbaráti rendőrségi fórumon, melyet a kitelepítetteknek tartottak.

Szép gesztus volt a rendőrségtől. Saját, Győrújfalu házai és a gát fölött köröző helikopterükről élő képeket sugároztak a győrújbaráti tornaterembe, hol a kitelepítetteket szállásolták el. Ezzel is meg akarták nyugtatni őket, hogy otthonaik rendben vannak, a település rendőrök őrzik – 530 egyenruhás van szolgálatban.

 

 

Egyetlen bűncselekmény sem történt a megyében – jelentette be Németh Lajos, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatóhelyettese. Valaki 2 ezer forintot talált a jószerivel üres faluban, azt is leadta a rendőrségen.

 

Ha valamelyik kitelepített otthon felejtette például a gyógyszereit, azt a rendőrök visszakísérték a házához.

 

Az áradás a gátnál folyamatosan apad, a töltés stabil, a kisebb átfolyásoktól nem kell tartani, hangzott el a tájékoztatón.

 

 

 

Arra, hogy mikor mehetnek haza az idős emberek, Németh Lajos nem tudott hivatalos választ adni, de szavaiból arra lehetett következtetni, hogy rövidesen.

 

Úgy tudjuk, ha nem jön közbe semmi rendkívüli akkor akár kedden vagy szerdán otthon tölthetik az éjszakáikat, de erről a megyei védelmi bizottság dönt majd

 

.

 

A jobbára üres – hiszen kevés kitelepített költözött csak ide – berendezett sportcsarnokban majd tűzoltókat szállásolnak el.

 

Hétfőn reggel Orbán Viktor bejelentette: Győrújfalut megvédtük, az emberek valószínűleg már kedden hazatérhetnek.

 

(MTI)- gyorplusz.hu

Fotó: Marcali Gábor, Molnár G. Tamás, O. Jakócs Péter

likeold
a fb oldalunkat