Győr+
2014.05.03. 18:24

Ismét helikopterrel mentették Török Zsoltékat az Annapurnán

Kisebb fagyási sérüléseket szenvedett az aradi Török Zsolt vezette román Annapurna-expedíció egyik tagja, Cristian Tzecu az elmúlt napokban. A hármas tábor fölött igen komoly lavinaveszély is van, ezért Török Zsolték ismét helikopteres mentést kértek - közölte szombaton az MTI-vel Barabás László, az expedíció magyarországi szóvivője.

Jelenleg mindannyian jól vannak, Török Zsolt az alaptáborban tartózkodik, Cristian Tzecu temesvári fotós, hegymászó és Catalin Neacsu bukaresti hegymászó pedig már Katmanduban vannak.

Valószínűleg Török Zsoltéknak ez volt az utolsó próbálkozási lehetőségük az idei szezonban. Nagyon nagy esőzéseket mondanak a következő hétre, ráadásul jelenleg is rengeteg hó van a hegyen. Zsoltnak nem maradt társa, így egyedül igen veszélyes lenne az Annapurnával próbálkozni. Végleges döntést holnap fog hozni – tájékoztatott a szóvivő.

Korábban jéglavinában megsérült és kórházba került az expedíció egy másik tagja, George Porancia, aki fejsérülést szenvedett. Török Zsolt segített a román hegymászónak lejutni a köztes pihenőhelyig, ahonnét a sérült férfit helikopterrel egy katmandui kórházba szállították.

Az expedíció tagjai március 28-án indultak útnak, hogy oxigénpalack és serpák nélkül jussanak fel a 8091 méter magas Annapurna tetejére, a Föld tizedik legmagasabb hegycsúcsára, amely az egyik legveszélyesebbnek tartott nyolcezres csúcs a Himalájában. Időjárási és szervezési problémák miatt a mászást csak késve, április második hetében tudták megkezdeni.

 

(MTI)