Ismert győriek gyerekei- Példakép a szülő?

Győr+
2014.05.08. 15:08

Követi-e a gyerek a szülei hivatását vagy éppen elkerüli azt? A szülő mennyire akarja irányítani a gyermeke sorsát, befolyásolni pályaválasztását? Erről kérdeztük meg Borkai Zsolt polgármestert, dr. Tamás László János kórházigazgatót és dr. Havasi Dezső ügyvédet.

Családban az egészség

 

Dr. Tamás László János, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosa három gyermekkel büszkélkedhet. Mára mindegyik révbe ért, tipikus pályakövető család lett belőlük.

 

A 34 éves Bálint jelenleg orvosként dolgozik Németországban. A kórházigazgató szerint fia az iskolában még főleg a fizika iránt érdeklődött.

 

– Azt hittem abban az irányban tanul majd tovább, aztán az élet mégis az orvosi pályára sodorta- meséli a főorvos.

 

 

Középső gyermeke, a 31 éves Melinda Győrben fogorvos, Bianka, a „legkisebb”, pedig 24 évesen édesanyja mellett gyógyszerész a győrújbaráti Erzsébet Patikában..

 

– Az elején egyikük sem egészségügyi hivatásra készült, sőt, talán mi is próbálkoztunk más lehetőségeket ajánlani nekik. Végül mégis a mi szakmánk felé vették az irányt. Tudták már gyerekkorukban is az orvosi pálya buktatóit a nehézségeket, de az örömeit is. Jobban bele is láttak a szakmába a beszélgetéseinkből. Nem irányítottuk őket, reméltük hogy olyat csinálnak majd felnőtt korukban, amit szeretnek. Ebben a környezetben nevelkedtek, pályakövetőkké váltak, így az egészségüggyel foglalkozó család lettünk. Mondhatni a gyerekek visszarepültek a fészekbe- fogalmaz a kórházigazgató.

 

 

Ugyanolyan kitartással a jövő felé

 

– Még a nagy betűs ÉLET előtt állnak a gyermekeim, de tapasztaltam, hogy kitartásban, küzdeni akarásban, versenyszellemben ránk hasonlítanak- jellemzi lányát és fiát Borkai Zsolt polgármester, a MOB elnöke.

 

Petra nevű lánya a Nyugat-magyarországi Egyetemen tanul andragógia szakon.

 

– Nagyon tetszik neki, látom rajta, hogy szereti a megmérettetéseket, élvezi a majdani hivatásához tartozó szervezéseket is – mondj a város első embere.

 

 

Ádám pedig a műszaki pályára készül, mérnök szeretne lenni.

 

– Ádám a sport szeretetében, a teljesítmény értékelésében hasonlít rám. A sportban is komoly eredményeket akar elérni, s ezért hajlandó megküzdeni, áldozatot vállalni.- méltatja a fiát a polgármester.

 

– Feleségemmel együtt tanári végzettségünk van, feleségem most is tanít, mégsem ezt a pályát választották a gyerekek. A kitartásukban, a küzdeni akarásban viszont ránk hasonlítanak. Örülünk, hogy van céljuk, találtak olyan dolgot, amivel komolyan akarnak foglalkozni a jövőben is.- nyugtázza Borkai Zsolt.

 

A polgármester szerint helyes, hogy a gyerekek maguk találják ki életpályájukat.

 

– Nem irányítottuk őket, nem is gondoltam arra, hogy magamat akarom bennük látni. Ha rossz felé haladnak, úgyis közbe lépünk- fogalmazza meg nevelési elveit Borkai Zsolt.

 

 

A stafétabot jelöltje

 

 

Dr. Havasi Dezső, a Győr-Moson-Sopron Megyei Ügyvédi Kamara elnöke már a fiával dolgozik együtt a Havasi Ügyvédi Irodában.

 

– Bencét régóta érdekli a jogi pálya, gyerekkorában is gazdasági szaklapokat olvasgatott. Számára feleségemmel (Dr. Havasiné dr. Orbán Mária bíró, a Győri Ítélőtábla elnöke) együtt talán példaként is szolgáltunk. Jelenleg velem dolgozik együtt, a külföldi kapcsolatokat gondozza, ugyanis négy nyelven beszél. Készül arra, hogy átvegye tőlem a stafétabotot- büszkélkedik Dr. Havasi Dezső.

 

 

A 36 éves Eszter viszont nem követte szüleit, ő angol szakos tanári diplomát szerzett.

 

– Lányom Budapesten él, egy angol érdekeltségű ingatlan cégnél dolgozik. Örülök neki, hogy ő is azt csinálja, ami szeret.

 

– Mindegyikük pályaválasztását normálisnak tartjuk, a karakterüknek megfelelő hivatást gyakorolnak. Már kiskorukban láttam, hogy mi érdekli őket. Eszter humán beállítottságú, lágyabb lelkű személyiség. Gondoltam, hogy nem arra a jogi pályára lép, amelyen a feleségem és én is dolgozunk. Tudat alatt azért reménykedtem, hogy az egyik gyermekemnek átadhatom az irodát- árulja el az ügyvéd.

 

 

Kovács Veronika

Fotó: Győr+ archívum