Hirdetés
Győr+
2012.04.08. 09:30

Írott tojást húsvétra!

Szebbnél szebb festett, batikolt, karcolt, írott, patkolt, metszett és levélrátétes tojásokat láthatott és vásárolhatott a Gyermekek Házában megrendezett tojásfesztivál közönsége. A kiállítók a határon inneni és túli, magyar tojásművészek javát képviselték. Bemutatta portékáit Ács Szilvia, városunk népi iparművésze is.

Hirdetés

Szilvia asszony negyven évvel ezelőtt, barátnői társaságban kapott rá a festésre, műkedvelőként hagyományos kalocsai pingált tojásokat készített. Később Hopp Erzsébet győri népművésztől eltanulta a batikolást, ma már ezt az ősi díszítési technikákat alkalmazza, az erdélyi mintákat használja.

Hirdetés

A tojás díszítése több évezredes szokás, a munka terméke a világ keletkezésének, a természet újjászületésének jelképe. A győri iparművész méhviasszal írt motívumai a kereszténység előtti időre vezethetők vissza, a tojás termékenységvarázsló, gyógyító, bajelhárító szerepét erősítik. Mindegyik jelnek, motívumnak üzenete van, az élet, a szeretet, a feltámadás, a termékenység, a rontás szimbólumai.

Ács Szilvia szívesen mesél a részletekről, a hímes tojások üzenetéről, de hozzáfűzi, hogy a mai vásárlókat mindez kevésbé érdekli, többnyire elég, ha jól néz ki a portéka. Új motívumokat illene kitalálni, de a tervezésre Szilvia asszonynak nincs ideje, főállásban útépítő technikusként, az ország egyetlen olyan laboratóriumában dolgozik, ahol a hidak minőségét vizsgálják.

Ami viszont nem maradhat ki egy elfoglalt, de lelkes tojásfestő életéből, az a gyűjtés és a tanulás, a motívumok szüntelen fejlesztése. Győr környékén nincs komoly múltja a tojásírásnak, így Szilvia asszony szívéhez az erdélyi minták és a piros szín áll a legközelebb. Kedvence az úgynevezett maratott tojás, amihez nincs szükség a bizonytalan minőségű festékekre.

Egész éven át, folyamatosan gyűjti a tojásokat. A maratotthoz a barna héjú alkalmas, a festett annál szebb lesz, minél fehérebb a héj. Az ítészek a vásárlók, de Szilvia asszony ősi motívumokkal díszített munkái rendszeresen megjelennek az országos pályázatokon, kiállításokon. Jelenleg egy székesfehérvári tárlaton csodálhatják legszebb alkotásait.

A gyakorlott alkotó harminc perc alatt készít el egy festett tojást, ami egyedi termék, nincs párja, nincs belőlük két egyforma. A vásárlók ennek ellenére egyre kevesebben vannak, az embereknek nincs pénzük efféle ajándékra, dísztárgyakra. A népi iparművész reméli, hogy a locsolók azért nem maradnak hoppon, otthon minden hölgy fest egy kosárnyi, vendégváró piros tojást. Kóczánné Ács Szilvai az elmúlt évtizedekben számtalan érdeklődőnek megmutatta, megtanította már az ősi művészet alapvető fortélyait.

Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor

likeold
a fb oldalunkat