Győr+
2011.10.19. 18:08

Intézményátvétel – A Győr megyei közgyűlés elfogadta a szándéknyilatkozatot

A Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén elfogadta az önkormányzati intézmények állami kézbe adásáról szóló együttműködési szándéknyilatkozatot, amelyet Szakács Imre (Fidesz-KDNP), a közgyűlés elnöke írt alá Orbán Viktor kormányfővel október 3-án.

A Fidesz-KDNP frakció 15 tagja egyhangúlag igennel szavazott, kinyilvánítva, “megismerték és tudomásul vették a Magyar Köztársaság kormánya és a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat között aláírt szándéknyilatkozatot”.

A közgyűlés MSZP frakciójának két megjelent tagja a napirend érdemi tárgyalásáról kivonult. Előzőleg Aller Imre frakcióvezető azt mondta: jelenlétükkel sem kívánnak asszisztálni a megye “kivéreztetéséhez”. Szerinte ezzel az aláírással “megtörtént a megye teljes mértékű kifosztása és a megyei önkormányzatiság felszámolása”.

Képviselőtársa, Kovács Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy az unióban az alsó és középszintnek súlya van a közigazgatásban, a tervezett intézkedéssel viszont a magyar városok, megyék elveszítik a súlyukat, jelentőségüket.

Szakács Imre, a közgyűlés elnöke ezzel szemben jó döntésnek nevezte, hogy az állam átveszi az önkormányzatoktól azokat az intézményeket, amelyek fenntartását egyre nehezebb biztosítani. “De átveszi a hiteleket is, és konszolidálja az önkormányzatokat” – tette hozzá. Végül megnyugtatta a közgyűlésen megjelent intézményvezetőket, mondván, nincs félnivalójuk, nyugodtan, higgadtan végezzék továbbra is a dolgukat.

A rendkívüli közgyűlésen egy jobbikos képviselő jelent meg, ő a név szerinti szavazáson nemmel voksolt a szándéknyilatkozatra.

(MTI)