Hirdetés
Győr+
2013.04.14. 19:15

Internetes aukción Rodin Gondolkodójának másolata

A híres szobrot árverésre bocsátó Sotheby's aukciósház 9,2 millió eurót remél az alkotásért.

Hirdetés

 

Auguste Rodin híres szobra, a Gondolkodó egyik másolatát árverezi májusban a New York-i Sotheby’s aukciósház, amely 9,2 millió eurót (mintegy 2,8 milliárd forintot) remél az alkotásért.

Hirdetés

A Gondolkodó eredetijét a párizsi Rodin Múzeumban őrzik. A másolat mellett a Sotheby’s májusi aukcióján még két másik alkotást is eladásra kínálnak az 1917-ben elhunyt francia művésztől.

A Gondolkodó Rodin legismertebb és leghíresebb, ezzel együtt a legtöbbet másolt munkája. Az aukción szereplő másolatot 1906-ban készítette Ralph Pulitzernek, a híres amerikai lapkiadó, a magyar születésű Joseph Pulitzer fiának.

A másolat is éppúgy 72 centiméter magas, mint az eredeti. Egy hasonló másolatot három évvel ezelőtt már elárvereztek, azért a darabért is mintegy 2,8 millió forintnak megfelelő összeget fizettek ki.

Auguste Rodin (1840-1917) az impresszionista szobrászat legnagyobb hatású képviselője volt. Leghíresebb alkotásai a Calais-i polgárok, a Gondolkodó és A csók. Szenvedélyesen szeretett rajzolni, vázlataiból, tanulmányaiból a budapesti Szépművészeti Múzeum is őriz néhányat, amelyekből tavaly kamaratárlatot rendeztek.

 

hirado.hu

likeold
a fb oldalunkat