Hirdetés
Győr+
2011.11.08. 17:51

Innovációs hatásvizsgálat – nemzetközi tanácskozás Győrött

Innovációs rendszerek hatásvizsgálatával foglalkozó projektet valósított meg kilenc európai ország egy-egy régiója, a projekt eredményeként akciótervek készültek azon módszerek felhasználásával, amelyeket a partnerek a közös munka során megosztottak egymás között - mondta a programzáró nemzetközi tanácskozás szünetében Breznovits István, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója kedden Győrött az MTI-nek.

Hirdetés

A magyar fél a projekt keretében azt vizsgálta, miként lehet átvenni, a hazai körülményekhez igazítani és az intézményrendszerbe beépíteni a közzétett jó gyakorlatokat. Az ügyvezető szerint a tapasztalatcserék révén az innováció területén olyan európai monitoring rendszer alakulhat ki, amely egy irányba tart.

A programban Nyugat-Európából hét régió, Közép-Európából a Nyugat-Dunántúlon kívül egy lengyelországi régió vett részt. A közös munka során a partnerek ismertették azokat a megoldásokat, amelyek az innovációra fordítható források megfelelő helyre kerülését, a hasznosítás nyomon követését, monitoringját segítik. A felkínált módszerek közül valamennyi résztvevő kiválasztotta a számára legmegfelelőbbet, „testre szabta”, azaz saját körülményeihez igazította.

Az így kialakított akciótervek olyan eszközrendszert adnak a döntéshozók kezébe, amely sokban javítja az innováció hatékonyságát, fokozza a régiók versenyképességét – mondta Körmendy Gál projektmenedzser.

A projekt összköltségvetése 1,8 millió euró volt, ebből a magyar fél 143 ezer euróval részesedett. A Nyugat-dunántúli régiót képviselő fejlesztési ügynökség a költségek 85 százalékát uniós támogatásként nyerte el, ehhez járult a 10 százalékos nemzeti társfinanszírozás, 5 százalékot pedig saját erőként tett hozzá a regionális fejlesztési ügynökség.

Irma Priedl, Alsó-Ausztria képviseletében eredményesnek minősítette a közös munkát. Az MTI érdeklődésére elmondta, hogy az eddigi gyakorlat helyett egy egységesebb monitoring rendszert szeretnének bevezetni Alsó-Ausztriában a közgazdasági stratégia, ezen belül az innovációs stratégia monitorozására. Ezt a célt támogatta a projektben való részvételük.

(MTI)

Hirdetés