Hirdetés
Győr+
2012.04.11. 17:29

Ingyenes elektromos töltőállomás Győrben – VIDEÓVAL

Győrben adták át az E.ON Budapest-Bécs elektromos töltőállomás-hálózatának legújabb töltőit, így 2012. április 11-től bárki használhatja a győri, tatai és mosonmagyaróvári kutakat.

Hirdetés

Dr. Eric Depluet az E.ON Hungária Zrt. vezérigazgatója a Jókai utcai parkolóháznál átadott töltőnél elmondta, ezzel az infrastruktúra-fejlesztéssel a magyarországi elektromos autózás alapjait szeretné megteremteni a vállalat. Az eseményen a vezérigazgató egy elektromos rásegítésű kerékpárt adományozott a városnak, amit Borkai Zsolt vett át.

A polgármester kifejtette, a parkolóházban átadott kúton a tulajdonosok ingyenesen tölthetik fel elektromos járműveiket, ösztönözve ezzel azok elterjedését. Mint fogalmazott, Győr egy dinamikusan fejlődő város, amely a környezettudatosságot is szem előtt tartja, ezért támogatja azokat a kezdeményezéseket, amely a fejlődés és a környezetvédelem közös megjelenítői. Hozzátette, annak a lehetőségét is vizsgálja a város, hogy az elektromos autókat használók ingyen parkolhassanak a győri közterületeken.

Az E.ON nemzetközi vállalatcsoport évek óta részt vesz olyan projektekben, amelyekkel a fenntartható energiagazdálkodást segítik elő. Cél a közúti autózás által okozott károsanyag-kibocsátás mértékének csökkentése.

A Budapest-Bécs között létesítendő elektromos töltőállomás-hálózat kiépítése egyébként az elmúlt évben kezdődött, amikor az első kutat a budapesti Kempinski Hotelnél adták át. Az állomásokat az elektromos autók, motorok, kerékpárok, robogók és plug-in hibridek egyaránt igénybe tudják venni. A cég a helyszínek kiválasztásánál azok turisztikai vonzerejét is figyelembe veszi, olyan helyszíneket választ, ahol a töltés ideje alatt a jármű tulajdonosa sétálhat, várost nézhet, kávézhat, ebédelhet egy szép városban, kellemes környezetben.

Tavaly október óta a hazai energiaszolgáltató komplex szolgáltatást nyújt az e-autózás terén, hiszen nem csupán töltőket értékesít, de a kivitelezést is elvégzi, és az üzemeltetést is biztosítja.

Winkler János az E.ON Hungária igazgatósági tagja hozzátette, ezeket a szolgáltatásokat folyamatosan fejlesztik, átveszik az anyacég tapasztalatait, technológiai ismereteit.

Dr Varga Zoltán egyetemi docens kifejtette, a győri egyetemen hét éve foglalkoznak villamos járművek fejlesztésével. Hozzátette, az elektromos járművek szerepe a közlekedésben a jövőt jelenti. Ahhoz, hogy ez valóban elterjedt forma legyen, még sok fejlesztés szükséges, azonban idővel a városi közlekedés energiatakarékos és környezetkímélő módja lehet.

Az átadáson tíz hazai importőr elektromos autói vonultak fel. Az érdeklődők elektromos gokartokat is kipróbálhattak, ebben Vincze Ottó az E.ON családi Foci program nagykövete és Boczkó Gábor párbajtőröző, az E.On Olimpiai Csapat tagja volt a tesztelők segítségére.

Egy elektromos autót Borkai Zsolt polgármester is kipróbált, és a járművel egy körre dr. Eric Depluet az E.ON Hungária Zrt. vezérigazgatóját és Winkler Jánost az E.ON Hungária igazgatósági tagját is elvitte.

Kapcsolódó videónkat ITT nézhetik meg.

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter

Hirdetés