Győr+
2011.07.22. 08:18

Ingatlanpiaci kórkép: hol tartunk most?

Megtanultam, hogy nincsenek határok – utalt a családi házát nemrégiben áron alul értékesítő barátom egyszerre az alacsony ingatlanárakra, és a devizahiteleseket folyamatos stresszhelyzetben tartó erős svájci frankra a napokban. A Győr környéki településen lévő, 1800 négyzetméteres telek, és a rajta lévő felújított épület melléképületekkel a becsült 23-24 millió forint helyett mindössze 19-ért ment el, de a pénz kellett, nem volt mit tenni, barátom belement az üzletbe.

– Alkuképesnek kell lenni – nyugtázza az iménti példát az ingatlanszakértő, aki szerint az ügyfelek vadásznak a jó árú ingatlanokra, van lehetőségük válogatni, úgyhogy a helyzetre való tekintettel érdemes az eladónak az alacsonyabb árról is beszélni a vevővel. Molnár Kristóf, az Openhouse tulajdonosa ehhez hozzáteszi, a közelmúltban 3.000 fő részvételével készült egy kutatás, amelyből azt a következtetést vonták le, hogy a lakosság fele további áresésre számít ezen a területen. Ennek ellenére ő 2012-től – ugyan kismértékű, infláció alatti, de – áremelkedést prognosztizál.

Hasonlóan vélekedik a rövid távú kilátásokról Neumann Judit, a Pannon-tér Kft. ügyvezetője, aki az év második felére mindenképpen a kereslet további élénkülését várja, ami az ingatlanárak 5 százalék körüli növekedését hozza majd magával. Az ingatlanszakértő egyébként úgy véli, Győrben a legnagyobb eséllyel azokat a lakásokat lehet eladni, amelyek helyileg Révfaluban, Nádorvárosban vagy a belvárosban találhatók, 10 éven belül épült házban vannak (maximum a második emeleten), egyedi fűtésűek, erkélyesek és 13-15 millió forint körüli áron kínálják őket. Ezeket főleg a befektetési céllal vásárolók keresik, tehát azok, akik többségében készpénzzel tudnak fizetni.

Akik olcsóbban szeretnének lakáshoz jutni, azoknak lehet jó hír, hogy bár a panellakások árcsökkenése megállni látszik, aki nem ragaszkodik az egyedi fűtéshez, 25-30%-kal olcsóbban veheti meg ezt a típust, mint egy hasonló méretű tégla lakást. Ez éppen elég arra, hogy a vevők árérzékenysége érvényesüljön a lakás kiválasztásakor, és az ilyen típusú lakások iránti keresletet szinten tartsa. Mostanában leginkább az 1+2 fél, illetve 2+fél szobás lakástípusok a legkeresettebbek, és csökkenni látszik a garzonlakások iránti kereslet. A házat keresők általában a kis telken épült, egyszintes, mediterrán jellegű épületeket keresik. Nagy számban vannak ugyanakkor a piacon a ’80-as, ’90-es években épült, tetőtér-beépítéses családi házak, melyekre viszont nem egyszerű vevőt találni – jegyzi meg Neumann Judit. Molnár Kristóf ehhez hozzáteszi, Nádorváros, Révfalu és a belváros élénkülése mellett Szabadhegy is tartja magát, de érdekes, hogy itt inkább a helyiek vásárolnak. Szigettől viszont még egy kicsit tartanak az emberek, az új híd, és a győri átlagnál alacsonyabb árak azonban vonzóvá tehetik ezt a városrészt a szűkösebb pénztárcájúak számára – mutat rá az Openhouse vezetője.

Az Audi a húzóerő?

Sok ingatlantulajdonos arra számít, hogy a közelmúltban építeni kezdett új Audi-gyárba érkező dolgozók hamarosan fellendítik az ingatlanpiacot, és a számukra szimpatikus áron tudják majd értékesíteni lakásukat, családi házukat. Az általunk megkérdezett két ingatlanszakértő azonban arra számít, hogy még jó pár évbe telik, mire a 2.100 új munkahelyet teremtő beruházás érezteti hatását. Legelőször ugyanis nem az eladó, hanem a kiadó lakásokat fogják keresni a máshonnan ideérkezők. Az albérletek piacát amúgy sem viselte meg a válság, hiszen a megváltozott hitelfeltételek miatt sokan bérelni kényszerültek a vásárlás helyett. Neumann Judit szerint szinte napok alatt kiadható egy jól beárazott lakás. Molnár Kristóf ezt még azzal fejeli meg, hogy a bérbeadók válogathatnak is, hogy kinek adják ki tulajdonukat. Az olcsó paneltől kezdve egészen a havi 1500 euró-

ért kiadott ingatlanokig mindenre van jelentkező. A bérlő számára általában az egyedi fűtés és az alacsony közös költség a fontos, de a bérleti díj csökkentésével ennek hiánya is kompenzálható. Az albérleti piac annyira lendületben van, hogy a lakóparkok helyett több vállalkozó már tudatosan bérházakat épít.

És ha már az Auditól indultunk ki, érdemes megjegyezni, hogy a bővítésnek köszönhetően lassan kezd ismét beindulni az ipari, kereskedelmi ingatlanok piaca is, ami jelentős, mintegy 70 százalékos visszaesést élt meg a válság kirobbanása után. Az autógyár-beruházás kapcsán a lehetséges beszállítók már érdeklődnek a számukra megfelelő telephelyek után.

Wurmbrandt András