Győr+
2011.08.12. 17:10

India nap a Széchenyi téren

India kultúrája mutatkozik be Győrben augusztus 21-én a Széchenyi téren, ahol a szervezők mind az öt érzékre próbálnak hatni: a színpad programjai a látást és a hallást kötik le, az indiai ételek az ízlelést, valamint a szaglást, a jóga és az ájurvéda pedig az érintést.

Győr és az Indiai Köztársaság Nagykövetsége az együttműködés jegyében indiai kulturális estet szervez, mellyel igyekeznek a győri közönséggel megismertetni e szubkontinensnyi ország kultúráját.

India és Magyarország között már több mint 100 éve léteznek a kulturális kapcsok, ezeket kívánja erősíteni és intézményi keretek közé foglalni az Indiai Kulturális Központ, hangzott el a program pénteki sajtótájékoztatóján.

V.V. Mohan, az Indiai Nagykövetség kultúrattaséja kifejtette, ha az emberek kulturálisan megértik egymást, akkor erősödhetnek a két ország más kapcsolatai is, például a politika, gazdaság és az oktatás terén.

A programok összeállításánál elsősorban azt tartották szem előtt, hogy magyar és indiai oldalról is olyan fellépőket hívjanak meg, akik régóta ismertek, színvonalas előadóművészek.

A programot Őexcellenciája, Gauri Shankar Gupta Nagykövet Úr és Rózsavölgyi László, oktatási-, kulturális-, sportbizottság elnöke nyitja meg. Az est folyamán az indiai előadóművészetek kiváló magyar képviselői lépnek színpadra, így a Sitaram zenekar, illetve a Sivasakti Kalánanda Táncszínház, Magyarország elsőszámú indiai tánccsoportja. Az est egy kuriózummal is kecsegtet – egyenesen a hindi filmgyártás fővárosából, Bollywoodból (Mumbaiból) érkezik hazánkba Shipra Goyal, aki az indiai zenés filmek feltörekvő csillaga.

Az est nem csupán zenei oldalról kívánja bemutatni az indiai kultúrát, a Széchényi térre látogatók a jógán, az ájurvédán és gasztronómián keresztül az európaitól teljesen eltérő indiai életformába is belekóstolhatnak.

Az előadások ingyenesek. A részletes programot az Indiai Nagykövetség honlapján (www.indianembassy.hu) olvashatják.