Győr+
2011.12.09. 09:01

Import Impró: variációk egy témára

Minden előadás premier a győri Import Impró társulatnál: soha nem ismétlik magukat, nincsenek rögzített jelenetek, csak előadásformák. És közösséggé formálódó közönség, akik akár rendezőnek is érezhetik magukat, hiszen itt ők dirigálnak. Zseniális poénok, meghökkentő rögtönzések: indul az Import Impró!

Az Import Impró társulat 2008-ban alakult, játékuk az improvizációs gyakorlat végtelen tárházából táplálkozik. Repertoárjuk alapja a Klasszik Impró előadás, melyben 8-10-féle improvizációs gyakorlatot játszanak, több saját fejlesztésűt is. Az előadás interaktív, a nézők alakítják az eseményeket. Emiatt mondhatjuk, hogy pengeélen táncolnak a színészek, nehéz mindig új figurát rögtönözni. A társulat és a közönség között játékvezető közvetít, alkalmi közösséget formálva ezzel a nézőtéren. Nem kötelező beszállni, de kevesen tudják megállni, hogy kimaradjanak a közös rituálékból.

– A közönség egyes tagjai barátként tekintenek egymásra, már a közösségi hangulat miatt megéri beülni, nekünk meg csinálni – mondja Varjú Nándor produkciós vezető, játékmester.

Az adott pillanatban megszülető játék különleges élményt kínál, a mintegy kétórás előadás alatt folyamatos nevetésre számíthatnak a nézők, zseniális poénok bontakoznak ki az elvileg amatőr játszók helyzetgyakorlataiban. Senki sem képzett színész ugyanis Pingiczer Csaba, a Győri Színház tagjának kivételével, a többiek hobbiból szerepelnek. Az aktív játszók körülbelül 15-20-an vannak.

„Jelenleg a legnépszerűbb, legtöbbet elővett és újrafogalmazott előadástípus a Klasszik Impró 5+1 szájra, ezután következik a sorban a Cirkusz, amely egy, a címben szereplő társulat mindennapjait dolgozza fel. Csak a játszók állandóak, a cselekmény epizódszerű, a sorozatszínház részei önállóan is érthetők. Ezeken kívül vannak kísérleti stádiumban lévő előadásaink is – mesél a repertoárról Varjú Nándor, aki abba is beavat, hogy folyamatosan tartanak Makró és Mikró Import tréningeket középiskolásoknak és idősebbeknek. A nyitott műhely foglalkozásain mindenki részt vehet, aki szeretné kipróbálni magát az improvizációban, fejlesztené rögtönző és kommunikációs képességét, vagy csak játszana egy jót az Import Imprósokkal. A hangsúly a játékon van, nem a szereplési kényszeren!

S hogy mi a különbség az itt játszók és a színészek között? Az Imprósok a film és a színház különbségéhez hasonlítják az eltérés mértékét. Mint mondják, az improvizatőrök más képzést kapnak, de a színházakban is érdemes ezekkel a technikákkal foglalkozni.

– Az improvizatőr sokkal jobban beleteszi önmagát az előadásba, magából és a partnerekből építkezik – fogalmaz Varjú Nándor, aki hozzáteszi, több országban léteznek imprótársulatok, és speciális színházként tekintenek rájuk.

S míg a színészek mögött általában stáb áll, addig győri játszók a könyvelésen kívül mindent maguk csinálnak, a költségeket pedig pályázatokon nyert pénzekből finanszírozzák.

A társulat célja a fejlődés, és hogy jövőre is meg tudják rendezni az ImportImpró Fesztivált. Idén tartották az elsőt nagy sikerrel, sokan jöttek szerte az országból Győrbe az eseményre.

– Nagyon érdekel, hogy egy a semmiből indult civil kezdeményezés képes-e önmagát fenntartani, és embereket foglalkoztatni. Szeretném, hogy egy olyan amatőr társulat jöjjön létre, amit a közönség elfogad, ahogy azt is, hogy amit csinálunk, azt professzionális szinten műveljük – mondja a társulat jövőbeni céljairól Varjú Nándor.

Felvetésem, hogy talán még terápiás célokra is lehetne alkalmazni ezt a módszert, hiszen annyira felszabadító a közönség soraiban ránk törő nevetés, a társulat vezetője szerint nem légből kapott ötlet. Majd hozzáteszi, nevelési célokra is használnak színházi eszközöket, és az biztos, hogy mindenkire jó hatással van az önfeledt kikapcsolódás, amit az Import Imprótól kap. Nézőre és játszóra egyaránt – zárja végül Varjú Nándor, aki az aktív pihenéssel kapcsolatban elárulja, terveik között szerepel céges tréningek megtartása is, ám ehhez még idő és tanulás kell.

Zoljánszky Alexandra