Hirdetés
Győr+
2012.03.28. 11:11

Illegális savanyúság-előállítás Győrben

Illegális élelmiszer-előállítót füleltek le hétfőn Győrben a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének és Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának munkatársai.

Hirdetés

A jogszabályba ütköző tevékenységről lakossági bejelentés érkezett az előbbi szervezethez, a felderítés és a beavatkozás utóbbira maradt. Dr. Hercsel Györgymegyei élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgató,főállatorvos tájékoztatása szerint egy győri ház alagsorában állított elő nagy mennyiségben savanyúságot egy illető, főként káposztát.

A munkával járó erős szag zavara a környéken lakókat, akik közül valaki felhívta a hatóság figyelmét a tevékenységre.

Mint kiderült, a savanyító sem őstermelőként sem üzemként nem volt bejelentve, azaz klasszikus illegális élelmiszer-előállítást regisztrálhattak a kiszálló ellenőrök. A házban 17 darab 200 literes hordót találtak savanyított káposztával megrakodva, s ekkor mennyiség láttán joggal nem hittek a gyártó védekezésének, miszerint saját fogyasztásra készült volna a savanyúság.

A hatóság az ügyben megkezdte az eljárást, a szabálysértő jelentős mértékű bírság kiszabására számíthat. A káposztát pedig – tekintet nélkül minőségére – megsemmisítik.

Ozsvárt Tamás

Hirdetés