Győr+
2014.04.29. 08:15

Így éltetik hagyományainkat

A dr. Barsi Ernő néprajzkutató, zenepedagógus emlékére rendezett találkozón hagyományaink, és azok továbbörökítése került a fókuszba…

„Mert szeretet nélkül nem lehet sem muzsikálni, sem tanítani, sem írni. Szeresse mindenki övéit, saját népét és értékeit, hogy másokét is szeretni tudja.” – fogalmazott egykor Barsi Ernő, városunk 2013-ban elhunyt díszpolgára. Emlékére a közelmúltban óvodapedagógiai találkozót szervezett a Néphagyományőrző Óvodapedagógusok Egyesülete. A rendezvény megnyitóján Várszegi Mónika a győri Polgármesteri Hivatal óvodai ügyekkel foglalkozó munkatársa tájékoztatta a jelenlévőket a győri óvodahálózat jellemzőiről, és arról, hogy a településen több óvoda is kiemelt területként kezeli pedagógiai programjában a néphagyományőrzést. Közülük az egyik a ménfőcsanaki, amelynek pedagógusai lelkes elkötelezettséggel kutatják népünk hagyományait, és azokat a módszereket, amelyekkel átörökíthetik ezen értékeket az óvodás korosztálynak.

 

„Aki a népi játékok, dalok tanítására, továbbadására vállalkozik, annak mennél többet kell tudnia azok hátteréről, arról a kultúráról, amelynek az a dal vagy játék a szerves része.” – vallják Barsi Ernő szavait a rendezvény szervezői is, ezért a két nap során olyan előadásokat szerepeltettek a programok között, amelyek a helyi néphagyományokra és azok továbbadására hívja fel a figyelmet. A Rábaköz története, népviselete, játékai és táncai mellett olyan szakmai kérdéseket tárgyaltak a résztvevők, amelyek segítségével mindez beépíthető az óvodai programba. A rendezvény díszvendége Barsi Hajna néprajzkutató, Dr. Barsi Ernő lánya volt, aki elmondta, édesapja nagy jelentőséget tulajdonított a néphagyományőrzésben a kisgyermekkori éveknek, s nagyon büszke lenne, ha látná, hány pedagógus tette magáévá tanításait, és hányan haladnak ezen az úton. „Édesapám azt vallotta, hogy addig él egy nép, amíg a hagyományait el nem hagyja.” Barsi Ernő egész élete, küldetése erről szólt.

 

Papp Zsolt