Győr+
2012.02.07. 12:51

Idősek Klubja Jancsifaluban

Jancsifaluban korábban nem működött idősklub, a beruházásnak köszönhetően azonban nemcsak egy 30 fő befogadóképességű helyiség, de egy valódi közösségi tér jöhetett létre a városrészben.

Az új létesítményt Borkai Zsolt adta át kedden. A polgármester hangsúlyozta, a város kiemelt hangsúlyt fektet az idősek életminőségének javítására. Ezt a törekvést már eddig is számos beruházás és intézkedés szolgálta, és most ennek az útnak egy újabb fontos állomásához érkeztünk.

Dr. Somogyi Tivadar szociálpolitikáért felelős alpolgármester hozzáfűzte, az idősklubok lényege, hogy ne legyünk egyedül, időskorban se érezzük magunkat magányosnak. Ebből a szempontból is üdvözlendő a most átadott épület, ahol az idősek találkozhatnak, beszélgethetnek, hasznosan eltölthetik napjaikat.

A településrész önkormányzati képviselője, Kalmár Ákos kiemelte, Jancsifaluban eddig nem működött idősek klubja, a beruházásnak köszönhetően azonban egy valódi közösségi tér alakult ki, ahol akár más civil szerveződések rendezvényei is helyet kaphatnak a jövőben.

Az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény a Kodály Zoltán utca 2. sz. alatti épületben működtette az Adyvárosi Idősek Klubját, az épület azonban nem felelt meg a jogszabályi követelményeknek, és az akadálymentesítést sem lehetett biztosítani, ezért régóta tervezték a költözést.

Az Otthon utca 2. szám a győri önkormányzat és a Családsegítő Szolgálat által alapított Gyökerek Jóléti Szolgálat Alapítvány tulajdonában volt. Az alapítvány kuratóriuma egyhangú döntéssel támogatta azt az elképzelést, hogy az épület földszintjén alakítsák ki az idősek klubját, az emeleten pedig a Gyökerek Alapítvány és az EESZI civil szervezeteinek tevékenységét segítő irodák működjenek.

Az új épület mind gyalogosan, mind pedig autóbusz igénybevételével könnyen megközelíthető, a jelenlegi klubtagok is eljuthatnak az új helyre. A korábbi húsz fő helyett az új helyszínen már harminc fős lehet a klublétszám.

A klub demens idősek ellátását is biztosítja. A demens csoport működtetése Győr város szociális ellátásának további differenciálását jelenti, hiszen biztosítja olyan idős emberek gondozását, akik még hozzátartozójuk felügyelete és gondoskodása mellett családi környezetben élnek, napközbeni ellátásuk azonban nem megoldott. Ennek köszönhetően tovább maradhatnak megszokott lakókörnyezetükben. Az új klubban hét fő részére alakítanak ki demens időseket ellátó csoportot.

Az otthon kialakítási munkálatainak legnagyobb részét az EESZI saját műszaki ellátó szervezete bonyolította. A felújítás és első eszközbeszerzés összes költsége huszonötmillió forint volt.

Az épület földszinti részén egy melegítő konyhát, egy vizesblokkot, és a klub helyiségeit alakították ki. Az emeleti részen a meglévő helyiségekben irodák belső felújítása történt és elvégezték az épület akadálymentesítését is.

Papp Zsolt