Győr+
2012.02.14. 12:58

I. Győri Böllérnapok

A háromnapos rendezvényen böllér- és kolbásztöltő versenyt rendeznek, a magyar kézművesek, őstermelők kínálják portékáikat, a vendégek megkóstolhatják a finomabbnál finomabb sertéshúsból készült ételeket. A rendezvényt neves fellépők színesítik.

Február 24-26. között különleges rendezvény helyszíne lesz az Aranypart. A Nagy Fa – Tál gasztronómiai kft. rendezésében, a győri önkormányzat kiemelt támogatása mellett az idén első alkalommal rendezik meg a győri böllérnapokat.

Domanyik Eszter a városháza Marketing, Turizmus és Kommunikációs Osztályának vezetője elmondta, a Négy Évszak Fesztivál keretein belül arra törekszünk, hogy az év minden szakában szórakozást nyújtsunk a győrieknek és programokat a turistáknak. Az év eleje ebből a szempontból kicsit csendesebb, ezért is fogadtuk örömmel a szervezők megkeresését, és álltunk a kezdeményezés mellé.

A rendezvényen a magyar gasztronómiai hagyományok, és szokások elevenednek meg. A programra várják a vállalkozó kedvű jelentkezőket, akik nem csak látogatóként vennének részt az eseményen, de versenyzőként is megmérettetnék magukat.

Nagy Pál Attila a szervező cég ügyvezetője hozzátette, a cél, hogy minél többen megismerhessenek és közel kerülhessenek egy régi magyar hagyomány, a disznóvágás hangulatához. Az esemény kicsiknek és nagyoknak egyaránt érdekes lehet, a programok mindenkinek szólnak, igazi családi rendezvényre van kilátás.

A disznóvágás, mint ősi magyar szokás a török időkre vezethető vissza. Az 1541-től tartó török uralom alatt minden állatot elvittek, kivéve a disznót, mert azt a hitük tiltotta. A sertés maradt tehát szinte az egyetlen fogyasztásra szánt háziállat, melyet szabadon tartottak őseink. A török hódoltság utáni időben azonban kevés disznó maradt, hiszen az ország felélte sertéskészletét. A győri és soproni híres állatvásárba a szerbek rengeteg sertést hoztak. A szerb disznók aztán keveredtek a magyar disznókkal, az így született malacokat nevezték el mangalicának. Az egyre népszerűbb disznófajta 25 éve alatt eljutott az ország minden részére. Az 1840-es évekre a hagyományos bakonyi sertés szinte teljesen eltűnt. A mangalica viszont az alföldi viszonyokhoz annyira alkalmazkodott, hogy igazi magyar fajtává vált.

A disznóvágás a vidéki szokásrendbe illeszkedik. A család, a barátok közösen dolgozták fel a jószágot, tehát egy disznóvágás tökéletes alkalom volt arra, hogy kis közösségek eltöltsenek egy vagy akár több napot is együtt. A hagyományos, vidéki disznóvágás újból kezd éledni, tükrözve a múlt szokásait.

I. Győr Böllérnapok programja, 2012. február 24-26.

Február 24., péntek, nagyszínpad:

15.30-20.30: Fábián György műsorvezető

16 óra: Polgármesteri megnyitó

17 óra: Somogyi András

18 óra: Solymos Tóni

19 óra: Los Andinos

21-01 óra: Syncron együttes utcabál

Február 25., szombat, böllérverseny és nagyszínpad:

07.30-12.00: Élőállat látvány disznóvágás csapatokkal

07.30-11.30 óra: Ihos József

13-19 óra: Fábián György műsorvezető

12.00 óra: a Böllérverseny eredményhirdetése

13.00-13.45: Sógorok

14.00-14.40: Éneklő szakácsok

15-17 óra: Höcögő Néptáncegyüttes

Forgatós Néptáncegyüttes

Bakony Néptáncegyüttes

Folt Zenekar

17.15-18.15 óra: Király L. Norbert

18.40-19.40 óra: Sárga Taxi

21-01 óra: Crazy Monday zenekar utcabál

Február 26., vasárnap, kolbásztöltő verseny és nagyszínpad:

07.30-11.30 kolbásztöltő verseny

12.00 óra: a kolbásztöltő verseny eredményhirdetése

13.30-19 óra Fábián György műsorvezető

13.30-14.40: Napraforgó Meseszínpad

15-17 óra: Regős Táncegyüttes

Kisalföld Táncegyüttes

Lipics Viola és Zenekara

17.30-18.15: Bóbita

19.00: Magna Cum Laude élő koncert

További információk: http://nagyfatal.hu/index.php/i-gyori-bollernapok