Győr+
2011.10.14. 15:50

Húszezresek az úton, büntethető, aki vitt belőle (FRISSÍTVE)

Jogi szakértőnk, dr. Rákosfalvi Zoltán ügyvéd szerint a jogtalan eltulajdonítás szabálysértését vagy bűncselekményét követte el az, aki vitt el abból a pénzből, amelyet húszezres címletekben sodort a szél a győri Nagy Imre út és Szigethy Attila út sarkán.Az ügyvéd írásunk végén fejti ki álláspontját.

– Először én is a kandi kamerát kerestem – idézi fel a nem mindennapi történetet a Skatula-duóból vagy éppen az Erogén Zóna nevű együttesből ismert győri zeneszerző, Tompa Mihály, aki Pápa felől érkezett haza a városába. A Nagy Imre út és a Szigethy Attila út sarkán nem akart hinni a szemének. Azt látta, hogy az úttesten húszezreseket sodor a szél.

– Autók fékeztek, a járművekből kiugráló emberek összekapkodták a pénz egy részét, és viharsebesen elhajtottak – mondja Tompa Mihály. Ő bekapcsolta a vészvillogót, megállt, azonnal hívta a rendőrséget, s kiabált az embereknek, hogy ne nyúljanak más pénzéhez.

– Nem ítélem el azokat, akik néhány címletet fölvettek, nézegették, forgatták a kezükben, azt hihették, hogy valamiféle marketingakcióról, reklámról van szó, játékbankókkal – jegyzi meg az intézkedő szemtanú. – Néhány autós viszont lefékezett, vezetője, utasa gyalog rohant a pénz után, gyűrte a zsebébe, visszaugrott a járműbe,s gyorsan leléptek.

A rendőrök nagyon gyorsan a helyszínre értek, ám akkor futva megérkezett már a pénz gazdája is, egy ménfőcsanaki fiatalember. Kiderült, akkor adta el az Opeljét 1 millió 450 ezer forintért. Az üzlet megkötése után az új tulajdonost megkérte, hogy vigye őt haza.

A vételárat föltette a kocsi tetejére, s már jóval később kapott észbe, hogy nincs meg a pénze. Visszafordultak, s látták a torlódást az úton, s a pénz után kapkodó embereket.

Végülis mintegy 1 millió forint előkerült, a többit illetéktelenek tették zsebre. A rendőrség nyomozást indított az ügyben.

A jogtalan eltulajdonítás szabálysértését vagy bűncselekményét követte el az, aki a Nagy Imre út és a Szigethy Attila kereszteződésben, az úttesten sodródó húszezresekből magával vitt – mondta el érdeklődésünkre a gyorplusz.hu jogi szakértője, dr. Rákosfalvi Zoltán ügyvéd.

A szabálysértés értékhatára 20 ezer forint, tehát ha valaki csak egy címletet gyűrt zsebre, az szabályt sértett, ám aki ketttő, az már a súlyosabb alakzatot, a bűncselekményt valósította meg. Büntetési tétel pénzbírság, közérdekű munka vagy akár egy évig tartó szabadságvesztés lehet.

Az ügyvéd valószínűsíti: ha büntetlen előéletű emberről van szó, pénzbüntetést szabhatnak ki rá. Sokkal rosszabbul járhat viszont a priusszal rendelkező visszeső, őt akár le is csukhatják ezért az amúgy az enyhébbek közé tartozó bűncselekmény elkövetéséért. Dr. Rákosfalvi Zoltán tapasztalatai szerint azonban ritkán kerül ehhez hasonló ügy a bíróság elé.

Jogi szakértőnk utalt rá: a talált tárgyat nyolc napon belül le kell adni. Ha a tehát valakit akár térfigyelő kamerával vagy szemtanú vallomása alapján azonosítanak, még a hetedik napon is joggal mondhatja: ő a talált pénzt le fogja adni. A portálunk által bemutatott eset viszont nyolc nappal korábban történt, így most már erre a védekézésre nincs lehetőség.