Győr+
2011.09.21. 15:41

Húsz évét az Arénában ünnepli a Quimby, nem csak múltidézéssel

Huszadik születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában ünnepli a Quimby. A népszerű alternatív zenekar a november 12-i eseményen sok régi dalt eljátszik, de Kiss Tibor frontember az MTI kérdésére szerdán azt mondta, nem a múltidézés lesz a jellemző.

“Meghívjuk az egykori Quimby-tagokat is, de csak vendégként, mint barátokat, nem a színpadra. A húsz év alatt volt vagy 132 menedzserünk, négy-öt fúvósunk, három-négy dobosunk. Most inkább a zene színesítése lesz a cél, meg a számunkra legotthonosabb színpadi környezet” – mondta Kiss Tibor énekes-gitáros és Varga Livius ütőhangszeres-vokálos a szerdai sajtótájékoztatón.

Mint elhangzott, a Quimby azért választotta ünneplésre a Sportarénát, mert Budapesten egyszerűen nem találtak 1000-1500 főnél több néző befogadására képes más alkalmas helyet. Kiss Tibor hangsúlyozta: nem válnak Aréna-zenekarrá, a mostani egyszeri alkalom lesz, viszont Ágh Marci látványtervező segítségével meg tudják valósítani, amit akarnak. Ennek érdekében már egy nappal korábbra, november 11-re is kibérelték a helyszínt.

“Az összes nagylemezünkről játszunk majd valamit, egy 30-35 számos repertoárból dolgozunk, a legkevesebb talán az 1995-ös Jerry Can Dance-ről és az egy évvel későbbi Majom-tangóról hangzik majd el” – fejtette ki Kiss Tibor.

A sajtótájékoztató helyszíne, az egykori Tilos az Á helyén működő Zappa Café szimbolikus volt, hiszen a csapat éppen húsz évvel ezelőtt, 1991 őszén a Tilos az Á-ban játszott először Quimby néven. Az énekes elmondta, hogy azért lett ez a nevük, mert akkoriban Amerikában létezett egy Quimby című alternatív művészeti újság, ennek vezetője akkor Budapesten járt, és javasolta nekik a nevet.

“Először azt gondoltuk, jó lenne a zenélésből megélni, aztán azt akartuk, ne vesszen el a frissességünk, utána meg igyekeztünk nem elszállni magunktól és a lehetőségektől” – foglalta össze röviden a húsz évet Varga Livius. Megjegyezte, hogy a Sziget fesztivál óta alkotóműhelybe vonultak, hogy “megfejtsék ezt a két évtizedet”.

A jövőről egyelőre sok elképzelés van a Quimby háza táján, de az biztos, hogy a csapat november 12. után nem nagyon vállal fellépést, sőt, várhatóan 2012 első negyedévét is a “jövőkép-kereséssel” töltik. Addig is készül egy film a zenekarról egy korábbi, az Instantban adott koncert felvételeinek felhasználásával, és annak a fellépésnek a zenei hanganyagát is kiadják CD-n.

A Quimby eddig tizenkét lemezt készített, volt Teátrum címmel színházi sorozata, játszott Nyugat-Európában és számos hazai fesztiválon. Legsikeresebb albumuk az Ékszerelmére (1999), a Káosz Amigos (2002) és a Kilégzés (2005). A zenekar felállása 2000 óta változatlan: Kiss Tibor és Varga Livius mellett Kárpáti Dódi trombitál, Balanyi Szilárd billentyűs hangszereken játszik, Mikuli Ferenc a basszusgitáros és Gerdesits Ferenc dobol.

(MTI)