Hűsítő és habkönnyű nyári desszertek

Győr+
2019.07.08. 17:01

Sokan imádják a túrógombócot, kevesen tudják azonban habkönnyűre elkészíteni. A titok nyitja csak a türelem. A bekevert gombócnak valót ugyanis jó ideig állni kell hagyni, s csak utána kifőzni. A panna cotta mentás-gyümölcsös változata is kiváló választás a meleg nyári napokra, és Nagy Eszter creativ chef mindkét desszertet jól behűtve ajánlja.

Hideg túrógombóc levendulás tejföllel

Hozzávalók:

Túrógombóc:

250 g áttört túró

2 db tojás

60 g búzadara

20 cukor

csipet só

1 csomag zabkeksz

1 citrom héja

Levendulás tejföl:

400 ml tejföl

1 ek. szárított levendula

2 cs. vaníliás cukor

1 citrom héja

50 g cukor

A túrót a tojásokkal, a darával, a cukorral, a reszelt citromhéjjal, a sóval összekeverjük és minimum 2 órára hűtőbe tesszük, majd gombócformálás után forró vízben körülbelül 2 percig főzzük.

A zabkekszet porrá törjük és a kifőtt gombócokat ebbe forgatjuk.

A tejfölt a másik citrom héjával, cukrokkal és levendulával összeforraljuk, majd leszűrjük.

Amikor kihűlt, a maradék morzsára öntjük és erre tálaljuk a gombócokat. Hidegen kínáljuk.

Panna cotta bodzás-mentás eperrel

Hozzávalók:

4 dl tej

4 dl habtejszín

50 g cukor

6 db lapzselatin

Bodzás-mentás eper:

250 g eper

0,5 dl bodzaszörp

1 marék menta

A zselatinlapokat jeges vízbe áztatjuk. A tejet a tejszínnel és a cukorral felforraljuk, majd a kicsavart lapzselatinokat feloldjuk benne.

Amikor a keverék kihűlt, poharakba töltjük és dermedésig hűtőbe tesszük.

Az epret legalább egy órára a bodzaszörpbe keverjük és aprított mentával átforgatjuk.

Az epreket lecsepegtetve a dermedt panna cottára tesszük.