Győr+
2011.08.23. 10:17

Hőségriasztás – Vizet osztanak Győrben

A héten kánikulai meleg várható, augusztus 24-től harmadfokú hőségriasztás lép érvénybe. Győrben vízosztással és párásító kapukkal segítik a járókelőket.

A megbízott országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján kedden 0 órától 24 óráig másodfokú, szerdán 0 órától pénteken 24 óráig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére.

Az előrejelzés szerint kedden az ország legnagyobb részén 25-27 fok között lesz a napi középhőmérséklet, szerdán 25-28 fokos napi középhőmérséklet várható. A hét közepétől szombatig az ország nagy részén 27 fok feletti középhőmérséklet várható, a legmelegebb (akár 29 fok körüli értékkel) a nagyvárosok belvárosaiban lesz.

Borkai Zsolt polgármester, a Helyi Védelmi Bizottság elnöke úgy döntött, hogy a győri önkormányzat a hőségre való tekintettel a Pannon Víz Zrt.-vel közösen vízosztást szervez. A Megyeháza előtti téren szerdától péntekig napközben párásító kapu, illetve lehűlést segítő víz várja az arra járókat.

Kérik a lakosságot, hogy a forró napokban tartózkodjanak naptól védett, lehetőleg hűvös helyen! Fogyasszanak sok folyadékot, szükség esetén keressék fel a légkondicionált üzletközpontokat, egyéb klimatizált, vagy természetesen hűvös helyiségeket, amíg kellően lehűl a szervezetük!

Klimatizált helyiségek Győr városában:

Győr Plaza – Győr, Vasvári P. u. 1/a.

INTERSPAR áruház – Győr, Fehérvári u. 6.

TESCO – Globál Hypermarket – Győr, Királyszéki u. 33.

ÁRKÁD Üzletház – Győr, Budai u. 1.

Spar (Arrabona) Áruház – Győr, Arany J. u. 2.

Dunacenter Győr, Csipkegyári utca 11.

ETO Park Győr, Nagysándor József u. 31.

Bővebb információ ITT.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a kánikula miatt most érvényben lévő vörösriasztás kapcsán az alábbiakat javasolja:

Általános tudnivalók

– Kánikulai napokon a különösen meleg, dél körüli, kora délutáni órákat töltse otthon, viszonylag hűvösben, besötétített szobában.

– Nagy melegben zuhanyozzon langyos vagy hideg vízzel akár többször is.

– Alkalmazzon mentolos törlőkendőt az arc és a karok felfrissítésére.

– Akinek van elektromos ventillátora, használja a nagy melegben! Lehetőleg éjjel szellőztessen!

– Sose hagyjunk gyermekeket, állatokat (például kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban.

– Ne hagyjunk az autóban napsütésnek kitett helyen hajtógázzal működő sprayt és gázgyújtót, mert ezek tüzet okozhatnak.

– Korlátozza a szabadlevegőn való tartózkodást a kora reggeli (6-10 óráig) és esti órákra (18-22 óráig). – Árnyékos helyen próbáljon pihenni napközben! Ha túl sokáig tartózkodott szabadban, akkor próbáljon legalább 1-2 órát légkondicionált környezetben eltölteni, míg a szervezete lehűl és ismét visszatérhet a kánikulába.

– Lehetőleg csökkentse a fizikai munkavégzést!

Étkezési tanácsok

– Kánikulában számolnunk kell azzal, hogy az izzadsággal és párolgással leadott folyadékveszteség jelentősen megnő. Nem szabad figyelmen kívüI hagyni, hogy a fokozott folyadékveszteség mellett fokozott sóveszteség is jelentkezik. Verejtékezéssel átlagosan 0,15-0,20%-os sótartalom veszteséggel számolhatunk.

– Ebben az esetben jelentős szerepet töltenek be a megfelelő ásványianyag­ tartalommal rendelkező folyadékok, hiszen nemcsak a nátriumtartalmat kell pótolni, hanem a káliumot, magnéziumot és kalciumot is.

– Ne fogyasszon olyan innivalót, amely sok cukrot, koffeint vagy alkoholt tartalmaz.

– Az étrend legyen pároláson alapuló, zöldségfélékben és gyümölcsökben gazdag (kerülje a “magyarosan” fűszeres nehéz húsételeket).

– A forró napokon még most is kedvenc a behűtött görögdinnye, amely jól oltja a szomjat is, hisz 85-90 százalékban vízből áll.

– Fogyasszunk főétkezésként is salátaféléket. Emésztésük nem veszi igénybe túlságosan a szervezetünket, ezenkívül tartalmazzák az immunrendszeriünk erősítéséhez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.

Öltözködési tanácsok

– Könnyű, világos színű, bő szabású, pamut alapanyagú ruhát hordjunk forró napokon. A nagy melegben – átmenetileg – felejtsük el a szűk topokat, nadrágokat, szoknyákat. Hordjunk inkább laza, könnyű lenvászonból készült felsőrészeket, bőszárú nadrágokat, szellős blúzokat.

– Idősek se viseljenek ilyenkor sötét színű, fekete ruhát, fejkendőt.

Tanácsok kisgyermekes családok részére

– Csecsemőket, kisgyermekeket árnyékban levegőztessünk. A babák különösen sok folyadékot igényelnek a szoptatáson kívül is, mindig kínáljuk őket tiszta vízzel, vagy pici sót is tartalmazó, citromos teával a szoptatás után.

– Sose hagyjunk gyermeket zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban, még árnyékban sem, mert pár perc alatt is 50-60°C-ra tud felmelegedni az autó belseje, és a benne lévők hősokkot kapnak.

Orvosi tanácsok

– Testünk normális körülmények között az izzadás által hűl le, de nagyon nagy hőségben elveszítheti ezt a képességét. Ilyenkor gyorsan emelkedik a test hőmérséklete, ami hőgutát okozhat. Ez igen komoly állapot, károsíthatja az agyat és más szerveket, esetenként akár halálos kimenetelű is lehet.

– A hőguta tünetei a vörös, forró és száraz bőr, a szapora pulzus, lüktető fejfájás, szédülés, émelygés, zavartság vagy tudatvesztés. Ha valakinél a fentieket tapasztaljuk, hívjuk a rnentőket. Addig is, míg megérkezik a segítség, fontos a beteg lehűtése. Vigyük árnyékba, permetezzünk rá hideg vizet, vagy mossuk le hideg vízzel, esetleg hideg vizes kádba ültessük. Ha a levegő páratartalma nem túl magas, a beteget nedves lepedőbe is csavarhatjuk, miközben legyezzük.

Tanácsok a hőguta megelőzésére

– A nap égető erejétől széles karimájú kalappal, napszemüveggel és napkrémmel védje magát. Fényvédő krémmel naponta többször is kenje be a bőrét.

– Azok, akik szívgyógyszert szednek, a vízhajtás mellett is fogyasszanak elegendő mennyiségű folyadékot a forró napokon, azaz a szokásosnál egy literrel többet.

Utazási, közlekedési tanácsok

– Kánikulában is közlekedni kell, de nem mindegy, hogy hogyan. A hirtelen jött meleg érezteti hatását a közlekedésben is. Gyakran érezzük, hogy kicsit fáradtabbak vagyunk, sokan nem számolnak azzal, főleg az idősek, hogy a nagy meleg, még az egészséges szervezetet is megviseli, nemhogy a fáradtat, kimerültet. Az emberek a hétvége jó idejét kihasználva autóba ülnek, és a városokon kívül, túrázni, ill. strandolni indulnak.

– A fúvott gumiabronccsal rendelkező járművek (gépjárművek, kerékpár) esetében a járművezetők a nyári időszakban, a nagy meleg miatt gyakrabban ellenőrizzék járműveik kerekének a légnyomását.

– Ha hosszabb útra indulunk, a gépkocsiban utazók részére vigyünk – ha lehet hűtőtáskában – megfelelő mennyiségű folyadékot.

– A nagy kánikula a járművezetők szervezetét is nagyon megterheli, a reflexek tompulnak, a vezetők még inkább türelmetlenebbek, indulatosak. A nyári időszakban meglévő jó útviszonyok ellenére is mindenhol tartsa be az adott útra megengedett legnagyobb haladási sebességet.

– Ha hosszabb utat kell megtenni, érdemes két-három óránként, vagy szükség szerint pihenőt tervezni és tartani.

Tanácsok strandoláshoz

– A kánikula a vízparton, illetve a vízben viselhető el leginkább, azonban ez felelőtlen és meggondolatlan viselkedéssel veszélyessé is válhat.

– Ne fürödjön közvetlenül étkezés után, teli gyomorral.

– Szeszesital, vagy egyéb bódító hatású szer által befolyásolt állapotban tartózkodjon a fürdőzéstől.

– Napozás után testét zuhanyozással, vagy más módon hűtse le, felhevült testtel soha nem menjen a vízbe.

– Szív és érrendszeri-, légző-, továbbá mozgásszervi betegségben szenvedők egyedül soha ne fürödjenek!

– Aki nem tud úszni, mély vízbe ne menjen felfújható fürdőeszközzel se (gumicsónak, gumimatrac), azon lehetőleg ne aludjon el!