Győr+
2011.07.14. 14:34

Hőségriadó – A Nyugat-Dunántúlra viharos széllel és jégesővel megérkezett a hidegfront

A Nyugat-Dunántúlra viharos széllel és jégesővel már megérkezett a hidegfront, erre a területre csütörtökön a heves zivatarok miatt adott ki másodfokú riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ); délutánra mind a fővárosi, mind az országos melegrekord megdőlhet.

Darányi Mariann, az OMSZ veszélyjelző munkatársa az MTI-nek elmondta, a Nyugat-Dunántúlon már voltak, és a következő órákban is várhatóak olyan heves zivatarok, amelyeket akár 120 kilométer/órás erősségű szél, három centiméter körüli jég is kísérhet. A délutáni, esti órákban a Dunántúl többi részén is lehet számítani intenzívebb zivatarokra – tette hozzá.

A zivatarok helyszínein a hőmérséklet jelentősen visszaeshet, Szentgotthárdon például a kora délutáni órákban 21 fokot is mértek – mondta a veszélyjelző. A hidegfront pénteken is főként a Dunántúlon mérsékli majd a hőmérsékletet, de az alföldi régióban továbbra is 27 fok felett lehet a napi középhőmérséklet.

Ugyanakkor a csütörtökön a dunántúli területeket érintő zivatarok pénteken áttevődnek keletre – mondta Darányi Mariann. A hőséggel kapcsolatban Közép-Magyarországra, a Dél Dunántúlra, valamint Észak- és Dél-Alföldre adott ki másodfokú figyelmeztető előrejelzést a meteorológiai szolgálat péntekre.

Bár pénteken felhősebb lesz az idő, napos időszakokra mindenhol lehet számítani. Az UV-B sugárzás átlaga pénteken is meghaladja az extrém szintet.

Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos a meteorológiai előrejelzések alapján péntekig terjedően másodfokú hőségriasztást rendelt el.

(MTI)