Hirdetés

Hőségriadó: a nyár első nagy próbatétele

Győr+
2019.06.16. 14:17

Május végén aki tudott, még fűtött, június első felének végén pedig itt a nyár első hőségriadója. A hétvégén tetőzött a kánikula, ha e cikk nem is, az abban foglalt tanácsok talán segítenek elviselni az olykor elvislelhetetlennek hitt meleget.

Hirdetés

Ami biztos, aki most szeretne gyorsan klímát szereltetni a lakásába, annak bizony várnia kell. Legalább három hetet, a megnövekedett érdeklődés miatt türelemre van szükség.

„Ügyfeleinket próbáljuk meggyőzni arról, hogy már az első hőségriadó előtt beszereltessék a klímát, hiszen szezonon kívül kedvezőbb áron, napokon belül fel tudjuk szerelni a készülékeket” – mondta megkeresésünkre Palasics Peggi, a Silver Klíma tulajdonosa, aki megerősítette: idén sem változott a tendencia. Ha a jön a hőség, sokan akarnak klímát szereltetni. Akiket az első hőhullámos hét győzött meg arról, hogy otthonukba jó lenne egy klímaberendezés, azoknak legalább 230 ezer forintos összeggel kell kalkulálniuk. Palasics Peggitől megtudtuk, szereléssel ennyibe kerül egy 3,5 kW-os berendezés, amely nagyjából 25-35 négyzetméter alapterületi helyiségben biztosítja forró napokon a kellemes hőmérsékletet. Nagyobb telejesítményű, márkás klíma esetén persze az árak is jóval nagyobbak. A klíma ma már nem luxuscikk, mind többen és többen gondolják úgy, megéri az egyszeri befektetés azért, hogy átvészeljék a kibírhatatlannak tűnő nappali és éjszakai hőséget.

Hirdetés

„Az osztályunkon máris érződik a kánikula, a rosszulléttel érkezők száma sokszorosa a múlt hetinek” – fogalmazott megkeresésünkre dr. Dézsi Csaba András professzor, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház kardiológiai osztályának vezetője. A professzor hosszasan sorolta, mit tegyünk azért, hogy gond nélkül kihúzzuk a jövő hétfőig, amikor enyhülést ígérnek a meteorológusok. A legfontosabb, hogy sok folyadékot igyunk, az alkohollal azonban óvatosan bánjunk, mert folyadékot von el a szervezetből. Dézsi professzor szerint napi három liter az ajánlott mennyiség győri csapvízből, amely kiváló minőségű, de lehet ez tea vagy gyümölcslé is. Tizenegy óra és délután négy óra között semmiképpen ne végezzünk nehéz fizikai munkát, főleg ne a kertben vagy a szabadban. Ha mégis rákényszerülünk, fejünket fehér kalappal, szemünket pedig UV-szűrős napszemüveggel védjük.

Az izzadás nem betegség, a hőguta ellen pedig úgy tudunk védekezni, ha naponta többet zuhanyozunk, esetleg derékig megmosakszunk, fejünkre vizes törülközőt teszünk – javasolja a professzor, aki a napozókat is óva inti attól, hogy naptej használata nélkül barnuljanak. Csakis magas faktorszámú szer ajánlott, a szalmakalap pedig éppen úgy kötelező lenne, mint a jó minőségű napszemüveg. Dézsi professzor óva int attól is, hogy a forró autóba ülve a légkondit teljes egészében magunkra irányítsuk, ez ugyanis könnyen okozhat mellhártyagyulladást. Célszerű a hideget a lábunkra fúvatni, ami egy idő után lehűti a kocsi utasterét. „Melegben ingerültek, idegesek, türelmetlenek vagyunk, órási veszély ez a közlekedőkre, kérek mindenkit, lassan és türelmesen haladjon, akár autóba ül, akár a járdán gyalogosként résztvevője a közlekedésnek” – fogalmazott lapunknak dr. Dézsi Csaba András.

Párakapuk várják a felfrissülni vágyókat a Dunakapu téren, a Baross úton és a Megyeháza téren – tudtuk meg Tóth Lászlótól, a Pannon-Víz Zrt. sajtófőnökétől, aki azt is elmondta: csúcsközeli a vízfogyasztás Győrben a június közepén beköszöntött kánikulában.

Szerző: Koloszár Tamás

Fotó: Marcali Gábor

likeold
a fb oldalunkat