Hirdetés
Győr+
2013.07.10. 12:26

Horgas Eszter: Nincs annyi időnk, hogy bánatosak legyünk

Horgas Eszter fuvolaművész, boszorkányper és palackozott spritzer - július 19-től 21-ig tartanak a fröccsnapok.

Hirdetés

Győr a fröccs városa – ezt a címetszóvédjegy-oltalomként már korábban bejegyeztette a fröccsfesztivál ötletadója, dr. Horváth József.

Fekete Dávid alpolgármester arra utalt az idei rendezvény sajtótájékoztatóján: a győri hagyományok színes felevenítése, ápolása erősíti a győriek városukhoz való kötődését, s remélhetőleg sok vendéget hoz a városba.

Hirdetés

Az idén július 19-én kezdődnek és 21-ig tartanak a Győri Rotary Fröccsnapok. Horváth Zoltán, a klub soros elnöke elmondta: az idén is a Szép magyar beszéd versenyt támogatják a beérkező adományokból.

A Rotary ugyanis nem értékesíti a fröccsöt, hanem a kínálásért adományt fogad el.

A fröccsfesztivál keretében számos színes program várja az érdeklődőket, szeretnék megsütni Magyarország legnagyobb melegszendvicsét.

A Győri Nemzeti Színház stúdiósai Kszel Attila rendezésében a győri legendákat is megelevenítik.A lőcsei fehér asszony tömlöcében eljátsszák a bácsai boszorkánypert, s a Győrt a török ellen védő kapitány életét is feldolgozzák. Szerveznek szódásüveg-kiállítást, a Mobilis tudományos játékokra várja az érdeklődőket. Lesz sárkányhajó regatta is.

Július 20-án, szombaton este fél tízkor a neves fuvolaművésznő, Horgas Eszter lép a RAS-Q zenekarral.

– Jól összefér a zene és a fröccs? – kérdeztük tőle.

– Remekül. Pontosabban főleg a bor és a muzsika. Amióta olvastam Hamvas Béla könyvét a bor filozófiájáról, még jobban látom, hogy mennyire része a bor az emberi teljességnek. A bor és a fröccs pedig elválaszthatatlan egymástól.

– Miért jótékonykodik? belső kényszer, vagy külső igényez egy világszerte ismert zeneművésszel szemben?

– Akinek megadatik, hogy segítsen, annak segítenie kell. Ez belső kötelesség és külső kívánalom. A világ sok országában ez természetes, nem is kell magyarázni. Mi, akiknek megadatott, hogy ismertek vagyunk, járhatjuk a világot, tartozunk annyival, hogy visszaadjunk valamit abból, amit a közönségtől élményként kaptunk. Ha az angyalok születés előtt megkérdeznék az embertől, mi akarsz lenni: olyan, aki segíteni tud másokon, vagy olyan, akin segíteni kell, egyértelmű, hogy mit választanánk. Ha az angyalok megfogadták ezt a ki nem mondott kérésünket, akkor segítenünk mindennapi kötelesség.

– Ez önt boldoggá is teszi?

– Igen. Ez is boldoggá és elégedetté tesz. Ahogy a fröccs és a bor is jókedvre derít. Olyan rövid az életünk, hogy nincs, nem lehet időnk a bánkódásra.

 

A fröccsnapokon jelen lesz a Győrplusz Média is, ennek részleteiről később tájékoztatjuk olvasóinkat.

 

gyorplusz.hu

likeold
a fb oldalunkat