Hirdetés
Győr+
2016.01.06. 12:51

Hóeltakarítási munkák a közterületeken

A karácsonyi enyhébb időt követően a két ünnep között alaposan lehűlt az idő, téliesre fordult az időjárás. A városi utak síkosság mentesítője, a Győr-Szol Zrt. ennek megfelelően már december 31-én ügyeletbe rendelte a munkában résztvevő kollégákat és készenlétbe állította a gépeket. Az elővigyázatosság nem volt hiábavaló, hiszen már a január 1-jei havazás adott munkát a szolgáltatatónak.

Hirdetés

Elsőként az évek során kialakított technológiai sorrendnek megfelelően a hidakon és a felüljárókon, illetve a tömegközlekedési útvonalakon jelentek meg a sószórók, majd indultak a buszmegállók, a közterületi járdák és terek burkolataira szóróanyagot juttató kisebb eszközök. Elsődleges feladat a kritikus helyek, a sokak által használt útvonalak járhatóvá tétele, az alsóbbrendű és mellékutak síkosságmentesítése csak ez után következhet, így az ilyen utcákban lakóknak ilyenkor óvatosabban és türelmesebben kell közlekedniük. Aznap a munkában 22 munkatárs és 15 gép vett részt.

 

Hirdetés

A következő két napban nem volt érdemi havazás, ekkor ismét a megelőző alásózás kapott nagyobb hangsúlyt, hiszen 2016. első munkanapjára, január 4-ére tartós hideg mellett jelentősebb hóesést jósolt a meteorológia. A fehér csapadék -8 fokos hőmérséklet mellett hétfőn délelőtt kezdett esni, újabb munkát adva a készenlétben lévő dolgozóknak és gépeknek. Ezen a napon 20 gép és több mint 60 ember tevékenykedett annak érdekében, hogy a város útjain, járdáin, terein és parkjaiban télies körülmények között ugyan, de mégis biztonságosan lehessen közlekedni. Külön figyelem hárult a belváros gyalogos átkelőhelyeinek biztosítására. A lehullott hó mennyisége alig haladta meg a 3 centimétert, a hó tolására az úttesten ezért nem volt szükség. Kis mennyiségű, vékony rétegben lehullott havat gépekkel kockázatos eltakarítani, hiszen ilyenkor akár az úrburkolat is megsérülhet.

 

Kedden és szerdán megenyhült az idő, ami kedvezett az ónos eső kialakulásának. A közlekedésre veszélyes, azonnal megfagyó eső szerda délig végül elkerülte városunkat.

 

Fontos tudnivaló, hogy az érvényben lévő jogszabályok értelmében a magántulajdonú ingatlanok, társasházak, családi házak esetében a lakók (tulajdonosok vagy bérlők) illetve a lakóközösség feladata az ingatlanhoz tartozó járdaszakaszon a síkosságmentesítés és a hóeltakarítás, vagy annak megszervezése.

 

A szolgáltató felhívja a figyelmet arra is, hogy a közlekedők biztonsággal csak megfelelően felkészített és téli gumival felszerelt autóval indulhatnak útnak. A speciális körülmények között hosszabb menetidővel kell számolni, ezért célszerű hamarabb elindulni.

 

A télies időjárás miatt csúszásveszély alakulhat ki a vízpartokon is. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a győri folyópartok mentén elkészült új szakaszok több pontján helyezett el figyelmeztető táblákat, melyek jelzik a fokozott balesetveszélyt, így ezeket a sétálóutakat mindenki saját felelősségére használhatja. A téli időszakban érdemes fokozottan figyelniük az itt közlekedőknek, hiszen a páralecsapódás miatt ezeken a helyeken könnyen előfordulhat jegesedés, még enyhébb időben is jelentős a csúszásveszély.

 

A tartós hideg miatt befagytak a városi tavak. Jegesedés esetén a Győrben található tavakra, folyószakaszokra is vonatkozik a csúszkálás, a korcsolyázás tiltása, ezt a téli sportot megfelelő időjárási körülmények között, kizárólag a kijelölt helyeken, az előírások szigorú betartásával lehet űzni.

Győr-Szol Zrt.

likeold
a fb oldalunkat