Győr+
2011.09.30. 06:35

HM-per: visszaküldték Győrből az ügyet

Elegendő ülnök hiányában visszaküldte a Fővárosi Ítélőtáblának a köztudatban HM-perként élő ügy aktáit néhány hete a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság - mondta el az MTI-nek nyilatkozva Takács József elnök.

Vádlottnál alacsonyabb rangú tiszt nem ülnökösködhet, ennek folytán pedig két dandártábornoki rangú személyt kellett volna találni az ügyet tárgyaló katonai tanácsba. Csakhogy a bíróság illetékességi területén egyetlen ilyen tiszt, Pantali Zoltán, a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön parancsnoka található – magyarázta a bírósági vezető.

A 15 vádlottas ügy vádirata szerint a Honvédelmi Minisztérium vagy annak cégei alkalmazásában álló személyek a 2000-es évek elejétől egyes megbízásokért “cserébe” a kiválasztott vállalkozóktól azt kérték, hogy “osszanak vissza” nekik, nemegyszer több tízmilliós összegeket.

A legtöbb esetben – és az ügyet feltáró, külön bíróság elé álló szereplőnél is – költségvetési szerv önálló döntésre jogosult dolgozója által bűnszervezetben elkövetett vesztegetés a vád. Az ügyészség a 16-ból 13 esetben fegyházbüntetést, illetve összesen mintegy 210 millió forintos vagonlekobzást indítványozott.

(MTI)