Hirdetés
Távoktatás után online ballagás és évzáró

Hétfőtől vakáció!

Fotó: Marcali Gábor
Földvári Gabriella
2020.06.14. 12:08

Nem mindennapi tanévet zárnak az általános és középiskolák, hiszen a koronavírus-járvány miatt március közepe óta távoktatás zajlott Magyarországon, de a diákok és tanárok többsége jól alkalmazkodott a megváltozott körülményekhez.

Hirdetés

A Győri Tankerületi Központ fenntartásában működő 66 köznevelési intézmény 23 és fél ezer diákja kezdi meg a nyári szünidőt hétfőtől – erről Blazovicsné Varga Marianna, a központ igazgatója tájékoztatott. A tanulók a bizonyítványokat elektronikus formában, a Kréta felületen kapják meg. „A fenntartó egyértelmű álláspontja, hogy a gyermekek és a pedagógusok egészségvédelme érdekében továbbra is kerülni kell a kisebb-nagyobb csoportosulásokat és a személyes megjelenéssel járó rendezvényeket. Amennyiben rendeznek ballagást vagy tanévzáró ünnepséget, úgy azt elsősorban szabad térre tervezzék, kis létszámú jelenlévővel, legfeljebb osztályonként, a járványügyi előírások betartásával” – emelte ki az igazgatónő.

Az iskolák június 26-áig biztosítanak felügyeletet a gyermekek részére, a szülői igényeknek megfelelően. A Tankerületi Központ intézményei bekapcsolódnak a napközis táborok szervezésébe a Napközis Erzsébet-táborok nyújtotta pályázati lehetőséggel. Erről a szülők közvetlenül az iskoláktól kapnak részletes tájékoztatást.

Hirdetés

Rémi Péter, a Szabadhegyi Magyar–Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium igazgatója szerint a pedagógusok maximálisan helytálltak, példamutatóan végezték az online tanítást, foglalkoztak a gyerekekkel, valamint ez idő alatt megerősödött a kapcsolat a szülőkkel is. Az igazgató úgy vélte, országos viszonylatban jó helyzetben voltak diákjaik, a legtöbb családban megvoltak az eszközök, a lehetőség a digitális tanulásra. Ahol nem, ott az iskola kölcsönadta a számítógépeit, monitorjait, vagy papír alapon juttatta el a tananyagot a gyerekeknek. „Nem számon kértünk, hanem segíteni próbáltunk azoknak, akiknél gondok voltak, hiszen sokféle egyéni helyzettel találkoztunk, toleránsnak kellett lennünk. A gyerekek közül volt, aki szárnyalt a digitális oktatás által, de olyan diák is akadt, aki az iskolában szorgalmas, jó tanuló volt, most pedig „üldözni” kellett, hogy bármit is beadjon, elvégezze a feladatot” – sorolta a példákat Rémi Péter. A nyolcadikosok hétfőn és kedden – immár a hatodik módosított időpontban – tehettek szóbeli DSD- nyelvvizsgát, de így is kiválóan teljesítettek. „Ehhez a nagyszerű eredményhez az is kellett, hogy a pedagógusok folyamatosan fenntartsák a gyerekek érdeklődősét, biztatták őket, gyakoroltak velük Skype-on keresztül” – hangsúlyozta az intézményvezető. Hagyományos ballagást, meghitt búcsúztatót augusztus 28-án tartanak az iskolában a 26 végzős gimnazistának. A nyolcadikosokat is személyesen, de szűk családi körben ballagtatják el az iskola udvarán június 18-án vagy 19-én, ahol a három osztály átveheti a bizonyítványát és az arra érdemesek a jutalmakat. A tanévzáró ünnepséget viszont online tartják meg, az iskola honlapján lesz elérhető a videóüzenet. Idén a szünidőben 120 diák nyaralhat a győrújbaráti táborban, 40 diák pedig a Pácin településen lévő gyermektáborban üdülhet. A vakáció ideje alatt az iskola hetente 30-50 gyereket fogad, 10 fős csoportokban, azokat, akiknek a szülei nem tudják megoldani a felügyeletét.

Kara Zsuzsannának három ballagó gyermeke is van. Az ikrek a Gárdonyi Géza Általános Iskola alsó tagozata elvégzése után ősztől a Kazinczy nyolc évfolyamos gimnáziumába járnak. A báty is Kazinczys diák, ő idén érettségizett. A kicsiknél már tartottak egy búcsú összejövetelt az osztálytársakkal, tanító nénikkel, míg Máténak online ballagási ünnepsége volt. A bizonyítványért személyesen is bemehetnek, és az osztály a napokban bankettet is tart. Az édesanya elégedett azzal a segítséggel, amelyet a gyerekek az online oktatás során a pedagógustól kaptak. A kicsik bármikor fordulhattak a tanítókhoz a feladatok megoldásához, és az érettségire készülő fiú is megkapott minden támogatást ahhoz, hogy tisztességesen fel tudjon készülni a nem mindennapi körülmények között zajlott érettségire.

A győrújbaráti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában három nyolcadikos osztály, 75 diák búcsúzik el az intézménytől. A három osztálynak, három különböző napon lesz a búcsúztatása, amikor kis ünnepség keretében, az udvaron átvehetik a bizonyítványukat. A többiek a bizonyítványukat a Krétán keresztül kapják meg, a tanévzáró ünnepélyt pedig virtuálisan rendezik meg – tájékoztatott Rácz György igazgató.

Az Örömhír Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatónője, Lehotzky Józsefné fontosnak tartotta, hogy a nyolcadikosokat méltó körülmények között elbúcsúztassák és a gyerekek is elköszönhessenek egymástól, ezért a megfelelő járványügyi intézkedések betartása mellett az iskolában megtartják a ballagást. A 19 végzőst a hetedikesek videóüzenete és az igazgatónő búcsúztatója várja. A tanévzáró ünnepélyt viszont csak videón nézhetik meg a diákok, a bizonyítványt pedig a szülők vehetik át személyesen.

likeold
a fb oldalunkat