Hirdetés
Győr+
2012.05.25. 10:01

(HELYSZÍNI) Közgyűlés:nem telepítenek 500 újvárosi családot Szentivánra!

Rövidesen kezdődik a közgyűlés. Az érdeklődők soraiban csinosan öltözött lányok: a bajnok női kézilabdacsapat játékosai. Elsőként őket köszöntik majd.

Hirdetés

Cikkünket legegyszerűbben az F5 billentyű lenyomásával frissítheti.

Hirdetés

Az első hivatalos napirendi pont a tiltott, közösségellenes magatartásról szóló önkormányzati rendelet megalkotása lesz.

Az ülésen 21 képviselő van jelen, a testület határozatképes.

Borkai Zsolt polgármester méltatja, hogy a Győri Audi ETO bajnokságot nyert, a BL-ben pedig ezüstérmet szereztek.

Magyar bajnok lett az Uni-Seat Győr női kosárlabdacsapata.

Az eredmények elismeréséül Szigethy Attila ezüst emlékérmet adtak át a kézi- valamint a kosárlabda-csapat tagjainak.A kitüntetést dr. Lipovits Szilárd jegyzőtől vehették át.

A polgármester a közgyűlésen adta át a Városrész Szolgálatáért díjak közül a Belváros, Gyárváros, Marcalváros, Révfalu és Sziget Szolgálatáért díjakat olyan személyek, illetve közösség számára, akik szűkebb lakókörnyezetükért, városrészükért jelentős önkéntes tevékenységet vállalva, hosszú időn keresztül sokat fáradoztak, közéleti tevékenységükkel hozzájárultak a városrész fejlődéséhez, gyarapodásához, az ott lakó emberek közérzetének javításához. Az indoklást dr. Lipovits Szilárd jegyző ismertette.

Váradyné Horváth Ibolya, az Apáca utcai Idősek Otthona osztályvezető ápolója az Apáca utcai Idősek Otthona ápoltjai, valamint a belvárosi idős emberek érdekében hosszú éveken át végzett, fáradhatatlan és lelkiismeretes munkája, valamint az ingyenes szűrővizsgálatok szervezése során nyújtott kiemelkedő tevékenysége elismeréseként vehetett át Belváros Szolgálatáért díjat.

Polreisz Balázs, a Gyárvárosi Fiókkönyvtár és Közösségi Ház vezetője részére a városrész közösségi életében, valamint a civil szervezetek és öntevékeny csoportok tevékenységének támogatásában vállalt kiemelkedő szerepe elismeréseként ítélték oda a Gyárváros Szolgálatáért díjat.

Borkai Zsolt polgármester Egyházi László, a Marcal Étterem vezetője részére a vendéglátóipar területén végzett több évtizedes, magas színvonalú munkája, valamint önzetlen karitatív tevékenysége elismeréseként Marcalváros Szolgálatáért díjat adományozott.

Rákász Márton a városrész érdekében végzett lelkiismeretes és megbecsült tevékenysége, valamint az egyházközség életében vállalt önzetlen szerepe elismeréseként Révfalu Szolgálatáért díjat kapott.

A Márvány Dalkör a Győr-szigeti közösség érdekében végzett magas színvonalú, példaértékű kulturális tevékenysége és értékteremtő társadalmi munkája révén érdemelte ki a Sziget Szolgálatáért díjat.

A győri közgyűlés elfogadta, hogy az elektromos autók ingyen parkolhassanak a megyeszékhelyen.

Az illegális szemétlerakó helyek felszámolására tett intézkedésekhez Radnóti Ákos (Fidesz) kifogásolta az Ady-városról megjelent pontatlan híreket.

Dr. Neupor Zsolt azt kérdezi, a közgyűlés tanácsnoka milyen feladatokat látott el.

Dr. Dézsi Csaba András (Fidesz) érdeklődik, mi volt az az ezer kiló zugszemét, amit a buszpályaudvarról elszállítottak.

Erre a képviselő írásban kap választ.

Szabó Erik (Fidesz) arról beszél, hogy az Ady-városba utánfutóval visznek zugszemetet, valószínűleg nem is győriek.

Bárány István (Pro Urbe) a bácsai zöldterületről a civilekkel együtt összegyűjtött szemétről szól.Most a Győr-SZOL társasággal együttműködve tisztítják a környéket.

Fekete Dávid (Fidesz) azt javasolja, hogy a környezetvédelmi alapból finanszírozzanak szemétgyűjtő akciókat.

Dr. Dézsi Csaba András szerint vannak, akik nem akarnak szemétdíjat fizetni, de azért jellemzően az ember nem piszkít a saját utcájába, környezetébe, feltételezhető, hogy máshonnan érkezik a zugszemét.

Vörös Gyula azt kérdezi a GYŐR-SZOL vezérigazgatójától, hogy minden háztartás köt-e szerződést a szolgáltatóval.

Dr. Somogyi Tivadar(Fidesz) alpolgármester arról érdeklődik: nem lehetne-e ismét lomtalanítási akciókat szervezni, hiszen a zugszemétben mosógépet, heverőt, tévét is gyakran látni.

Dr. Sík Sándor (KDNP-Fidesz) elmondta: Szentivánra egy vállalkozó valahonnan használt számítástechnikai eszközöket szállított és rakott le.Szigorúbb szabályozást szorgalmaz.

Simon Róbert Balázs (alpolgármester, Fidesz) megköszönte a GYŐR-SZOL tevékenységét.

Szabó Jenő tanácsnok egy anekdotával kezdte válaszát Neupor Zsoltnak. A sorozóbizottság azt mondja a fiatalembernek. hajoljon le, alkalmas. A srác így válaszol: ezt szemben is megmondhatta volna.

Neupor Zsolt is megkérdezhette volna, ha már nem ismeri, mivel foglalkozom, mondta Szabó Jenő.

Sági Géza, a Győr-Szol vezérigazgatója megköszönte a dicséreteket. Dr. Somogyi Tivadarnak válaszolva úgy fogalmazott: azt tervezik, hogy ha valakinek nagyobb mennyiségű lomja gyűlt össze, házhoz mennek érte. A lomtalanítással az a gond, hogy pár napig rettenetes állapotokat teremt az utcán, ráadásul ellenőrizhetetlen, hogy ki viszi oda a szemetét.

Az előterjesztést elfogadták. Az események felgyorsultak, szinte minden napirend átmegy vita nélkül.

A Jobbik megköszönte a Gasztonyi-családnak, hogy Szent László király tiszteletére köztéri szobrot adományoz a városnak.

Szavaztak arról – többek között – a képviselők, hogy a Petz Aladár Megyei Kórház fül-orr-gégészeti részlegének rádiófrekvenciás sebészeti vágókészülék vásárlásához 1,5 millió forinttal hozzájárul.

Ugyancsak támogatták a képviselők, hogy a színvonal megtartása és emelése érdekében a Rába Quelle Gyógy-, Termál és Élményfürdő felújítását támogatják. Hofbauer Sándor (Jobbik) szerint a szerződés szerint ez a bérlő dolga volna.

Kiderült azonban, hogy erre a támogatásra a városnak lehetősége van.

Az újvárosi rész rehabilitációjának tervezett lépéseit kevésnek tartotta Neupor Zsolt, több épületet szeretne felújítani.

Fekete Dávid utalt arra, hogy ez a testület kezdte meg önerőből a térség rehabilitációját.

Borkai Zsolt is úgy vélte, büszke lehet a testület arra, hogy elkezdte ezt a munkát és lehetősége szerint folytatja is.

Dr. Dézsi Csaba András utalt arra: a Jedlik-híd is javítja a Sziget és Újváros közlekedését, ez is szervesen hozzátartozik a településrész rehabilitációjához.

Dr. Kun András emlékeztette arra, hogy korábban is történtek fontos fejlesztések a városrészben, például felújították a zsinagógát.

Dr. Sík Sándor fölvetette: a suttogó propaganda szerint a rehabilitáció miatt 500 ott lakó családot Szentivánra telepítenek. Megkérdezte, van-e valamilyen hasonló terve az önkormányzatnak.

Borkai Zsolt határozottan cáfolta, hogy ez bárki fejében megfordult volna.

A közgyűlés véget ért.

Köszönjük figyelmüket.

likeold
a fb oldalunkat