Hirdetés
Győr+
2012.02.26. 11:58

Heliport a győri kórház tetején- VIDEÓVAL

Tavaly év végére elkészült a győri Petz Aladár kórház modern, új helikopter-leszállója. Használni azonban nem lehet, mert a jogszabályok megváltoztak, és a légügyi hatóság még nem adta ki a szükséges engedélyt- írta az o2gyor.hu

Hirdetés

Az új leszállópályával kapcsolatosan TAMÁS LÁSZLÓ JÁNOS, a kórház főigazgató-főorvosa portálunk videójában elmondta:

– A légimentés és a légiszállítás helikopter mindig ott száll le, ahol a helikopter vezetője, illetve a mellette lévő orvos a legszükségesebbnek látja. A mi helikoptersleszállónk ma az ország legmodernebb ilyen jellegő légikikötőjének mondható és minden igényt kielégít. December közepén mi készen álltunk a nagyberuházáshoz kapcsolódóan a helikopterleszállóval az ‘A’ épület tetején, az érvényes hatósági engedélyek birtokában olyanra tervezve,amilyenre három évvel ezelőtt a tervek elkészültek: Arra alkalmasnak kellett lennie, hogy télben, hóban-fagyban, illetve szürkületben, éjszakában, ködben is le tudjon szállni a helikopter, tehát kivilágított, fűtött leszállópályát építettünk.

Hirdetés

– Viszont közben történtek változások a légügyi hatóság engedélyezési eljárásában, így ez már nem egy helikopterleszálló, hanem egy ‘Repülőtér 5’ fokozatot kapna, ami egy egészen más eljárás, egészen más tervdokumentációk kellenek hozzá- mondta a kórház főigazgató-főorvosa.

“Ehhez a szükséges módosításokat viszont már elvégeztük, ami körülbelül egy 30 millió forintos többletberuházást jelentett, de az engedélyezési eljárás és az ehhez csatlakozó dokumentációs anyagok még most készülnek. Így várhatóan ez év májusára lesz érvényes engedélye a kórház tetején épült leszállónak”- tette hozzá.

Dr. SKALICZKY ZOLTÁN, szervezési igazgató portálunk videójában elmondta:

– A régi helikopterlesszállónk a kórház mellett, a sportpályánk mellett, a földön helyezkedik el. Ez egy beépített környezet, ezen a területen magas házak vannak, fák vannak, növények vannak, ezért kevesebb a helye a helikopternek, illetve csak egyetlen repülési irányból tudja megközelíteni ezt a leszállópályát és ha a szélirány nem kedvezt, akkor nem olyan könnyű letenni ide a helikoptert.

“Az új leszállónk a kórház legmagasabb pontján helyezkedik el, nem zavarják a környező házak, nem zavarja semmi, egyenesen és abból az irányból jön a helikopter, amelyikről a pilóta széljárának megfelelően a legkedvezőbbnek tartja. A pilóta már 35 kilométeres távolságból maga tudja rádióvezérléssel bekapcsolni a leszállópálya fényeit, sőt tudja állítani annak fényerősségét is az adott időjárási viszonyoknak megfelelően”- mondta a szervezési igazgató.

– A pilóta mindig a saját felelősségére száll le. Az országút mellett is, hisz le tud szállni hóba, sárba, az autópályára, bárhova, ahol a beteg ellátása ezt szükségessé teszi. Ugyanígy tehát, legközelebb egy hasonló esetben, ha ő megfelelő biztonságúnak észleli a leszállóhelyet, akkor ugyanezen felelősség alapján leszáll, de természetesen ebben osztozunk, hiszen azért csináltuk ezt a helikopterleszállót, hogy a lehető legkedvezőbb szabványos és optimális körülmények legyenek a helikopter számára- tette hozzá.

Kapcsolódó videónkat ITT nézhetik meg.

Korábban írtunk arról, hogy életet mentett az új leszállópálya, melyről ITT olvashatnak.

likeold
a fb oldalunkat