Győr+
2011.08.08. 13:49

Hefter László: „Számomra Győr a családot jelenti

- Én egy olyan iparművész vagyok, aki szerte az országból kap feladatokat. Ezek a munkák nem mindig kötődnek Győrhöz, de valahogy mindig erre a városra ütnek vissza”– jelzi Hefter László, hogy akkor is a Rába-parti város hírnevét öregbíti, amikor éppen máshol dolgozik.

Az eredetileg budapesti üvegművész 1976-ban került a kisalföldi megyeszékhelyre.

– Valójában itt kezdtem el mindent. Megpályáztam és megkaptam egy műteremlakást. Ekkor még nem tudtam pontosan, mit fogok Győrben csinálni, az itteni emberek, hatások, befolyások, élmények, feladatok határozták meg, hogy hogyan alakul a pályám. Dolgozni, tanítani, aktuális feladatokat megoldani jöttem ide, a kultúra és a művészet területén, Győrből kiindulva, itthon és külföldön. Az elmúlt 35 évben a mester városszerte letette a névjegyét, gondoljunk csak a bíróság, az Aporiskola, az ítélőtábla ablakaira, vagy a Szent László-herma mögötti, Szent Istvánt és Szent Imrét ábrázoló üvegablakokra.

– Győrben azt szeretem a legjobban, hogy itthon vagyok, közvetlen kapcsolatban az emberekkel. Ha kimegyek az utcára, ismerős arcokat látok, nem kell, hogy személyes kapcsolat legyen közöttünk. Sok emberrel hasonlóak az érzéseim, élményeim, a mindennapi problémáim. Ezek alakítanak minket, ötleteket adnak, ezeken akarunk változtatni, ezek vihetnek új irányba, sarkallhatnak kockázatvállalásra, kezdeményezésre. A kreativitás egyfajta tanítójaként ezeket próbálom átadni az embereknek, hogy tegyék szebbé a környezetüket, hogy ne csak a média és a gazdaság cirkuszában éljenek, hanem vegyék észre azokat az értékeket, amik itt a városban vannak.

Hefter László nemcsak a tárgyi értékeket tartja fontosnak, hanem azokat is, amelyek az itteni emberek szívében felhalmozódtak az évszázadok alatt. Sokszor feledékenységbe merült, percekké összetömörödött életekről beszél, amelyek belső világa nyomott hagyott a városon. A régiek közül kiemeli Lederer Ágostont, akinek jelentős szerepe volt a századfordulón Győr iparának alakításában, de emellett szociális érzékenysége és a kultúra iránti elkötelezettsége miatt is szívesen emlékezünk rá.

– Hogy a jelenünket és jövőnket építeni tudjuk, ahhoz az kell, hogy ilyen családiasan éljünk itt Győrben, mint ahogy élünk. Számomra Győr a családot jelenti, ahol közvetlenebbül szólhatok az emberekhez. Fontos, hogy megfigyeljem köztük a jót és a rosszat, ez rengeteg titkot rejt, művészként ezek megfejtésére vállalkoztam. A művészek aktívan részt vesznek a jelen alakításában, gondoljunk csak bele, ők terveznek a fogkefétől a háztetőig sok mindent. Ők őrzik a múltat, ők őrzik azokat a dolgokat, amik értékek és élmények voltak az előttünk járó generációknak. Nagyon fontos ezek ápolása, mert ha nem így teszünk, akkor a mi emlékünket sem fogják ápolni a jövőben.

Wurmbrandt András